Nemilosrdni gadovi

Opet nas muljaju, “Rode” su velika animirana prevara

storks_02

Rode / Storks, SAD, 2016., animirani, 92 minute
Redatelj: Nicholas Stoller, Doug Sweetland
Glasovi: Jan Kerekeš, Jasna Palić Picukarić, Alen Liverić, Daniel Dizdar, Roko Krasovac, Aleksandar Cvjetković, Sanja Marin-Ožbolt, Hrvoje Kečkeš, Marko Torjanac, Bojan Navojec, Janko Rakoš

„Djecu ne donose rode, već ih rađaju majke“ – uvijek se sjetim baritona Dragana Lakovića dok je pjevao dječji pjesmuljak taman negdje krajem sedamdesetih, i to na oba programa tadašnjih televizija. Muzički tobogan, pčelica Maja, Dozvolite da se obratimo s Kosom, Vajta u Nedjeljnom zabavniku… U tim sam godinama često bio na posudbi na crtićima kod susjeda, pa sam tamo slučajno zaboravljen otkrio i knjigu Figurae Veneris, te sam tek uz obilatu pomoć susjedovog starijeg brata koji nas je upoznao s djelom i tijelom Tracy Lords, shvatio da su nam roditelji o tim štrkljavim, krakatim pticama – bezočno lagali. Ajde, oprostio sam im, ali nikad nisam oprostio sebi što sam povjerovao u činjenicu – da rode nose djecu…

Upravo iz tog razloga, kao i detalja da je Rok za peti rođendan dobio knjigu Moje tijelo i shvatio uglavnom sve, na gledanje filma o rodama smo krenuli dosta samouvjereno, još napaljeniji iz razloga što ga potpisuju autori Lego movieja, koji nam je ostao u jako dobrom sjećanju. No, bezočnom ucjenom da će dobiti mobitel samo ako napiše pet rečenica o filmu, moj uskoro jedanaestogodišnjak je sročio ovo:

„Film mi se jako svidio ali nije mi bio najbolji.

Bilo je smiješnih i zanimljivih scena, ali je meni kraj mi je bio najbolji.

Od likova mi se se najviše svidjela curica Tulip.

Svidio mi se film jer je jako zabavan, a kraj je emocionalan.

Jedino što mi se u filmu nije svidjelo je da su malo previše produžili priču.

Na ljestvici od 1 do 10, film Rode bi po mom mišljenju dobio 8,5.“

Da, ima šest rečenica, morao sam mu složiti i sok…

Enivej, idemo o filmu, kako se u najavi kaže, Rode danas umjesto djece dostavljaju pakete internet kompanije Cornerstore.com i od toga fino žive. Odnosno – živi zločesti direktor. Glavni junak, roda Junior, koji apsolutno ne liči na rodu, nego više na kontinentalnog galeba (čiji je otac snubio grlicu), najbolji je dostavljač u firmi i treba biti promaknut u šefa ako da otkaz preslatkoj crvenokosoj djevojci Tulip koju su slučajno zaboravili isporučiti kao bebu i sada u svijetu roda i ostalih ptica radi probleme svojom nespretnošću.

Junior želi biti pošten i Goran, ali sve krene po zlu kada se slučajno aktivira Baby Making Machine, koja proizvede preslatku curicu što mora biti dostavljena stereotipnoj familiji. Zaslijepljen željiom da postane šef (sjajno napravljeno, možda najpamtljiviji dio crtića) Junior uz pomoć/odmoć više nimalo nespretne Tulipanke, kreću preko svijeta dostaviti bebu uz bezbroj peripetija prema slutećem happy endu…

Scenarij, što reći, poluretardiran, čovjek stvarno pomisli da ih piše onaj lik koji s porukama puni kineske kolačiće. Ono, radite manje, imajte više djece, nemojte biti zločesti i tako to… Puno previše dijaloga između nesigurnog galeba i drčne tinejdžerke koji ne vode nikuda, nisu duhoviti i nemaju smisla – ispunjavaju pola filma. Tu je i potpuno promašen i nedorečen lik nekakvog goluba izdajnika koji izgleda kao Njonjo iz HDZ-a, te ponekad u svojoj besmislenosti čak i duhovito krdo vukova transformera kao totalna potvrda da su scenaristi bili na definitivno lošem tripu.

Bazirati film na slatkoći bebe koja bi trebala biti nešto oko čega se vrti sat i pol nekakvih sićušnih nabacanih dodataka – stvarno je žalosno. Fali radnje, akcije, dorečenosti, neke priče. Ovako zaboraviš što si gledao ne do kuće, nego do wc-a u kinu.

Animacija je sjajna, posebno gledajte dijelove s vukovima, poneki bljesak u kojem se netko u kinu i nasmije, ali općenito – prožvakano, predvidljivo i neduhovito. Crtić za zaborav, idemo ponovo pogledati Lego movie. (OČESINSKA OCJENA TATA 2,5 ROK 8,5 = 5,5)

storks_03

Foto/video: Warner Bros Animation

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije.

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com