Nemilosrdni gadovi

Novi “Terminator” – Robot kojeg nije trebalo rebootati

terminator-genisys-001

Terminator: Genisys, SAD, 2015., SF akcijski, 126 minuta
Režija: Alan Taylor
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance, Lee Byung-hun

‘Ako se može promijeniti prošlost, može se i budućnost!’ mudro će zaključiti Emilia Clarke poznatija kao Khaleesi u jednom od mnogobrojnih WTF trenutaka još jednog potpuno besmislenog nastavka neke od franšiza koje su davno trebale umrijeti. Ako možemo prihvatiti da se nakon dva kultna i ultraprofitabilna Cameronova djela morala snimiti i ona bedastoća zvana „Terminator 3: Rise of the Machines“, eventualno nekim vlasnicima aktivnijih memorijskih ćelija zastala u pamćenju zbog gole Kristanne Loken, nije baš jasno kome je trebao „Terminator: Salvation“. Ili u prijevodu ‘ono na čijem se snimanju Christian Bale izderavao na direktora fotografije’ (forvardušu s tim ‘nastupom’ poslušalo je više ljudi nego što je pogledalo film).

No, Hollywoodu sramoćenja nikad dosta, pa su morali iz naftalina iskopati jadnog Švarcija koji će tužno u nekoliko navrata za svoj lik zavapiti ‘star sam, ali ne zastarjeo’.

Nažalost, taj šlagvort upotrijebila je većina recenzenata i pokopala film prije nego što je i stigao u kina. S punim pravom, jer „Terminator: Genisys“ predstavlja unikatno očajan koncept nastavka/remakea/reboota – film koji je zapravo zbrčkana papazjanija svih dosadašnjih filmova iz franšize! Uz naravno lošije (ili u slučaju Švarcija usahle) glumce. „Genisys“ počinje gotovo jednako kao i prvi Terminator, do te mjere da je nižepotpisani pomislio da su neke kadrove posudili iz tog filma, iako ga je čak nedavno ponovno odgledao.

Dakle, mladi i nabildani Švarci tj. Terminator T-800 dolazi iz budućnosti u osamdesetčetvrtu da bi ubio stanovitu Sarah…uostalom, znate. Za njim stiže Kyle Reese (Jai Courney, čovjek s impresivnom filmografijom lakopamtljivih naslova – “Divergent”, “Unbroken”, “Insurgent”) , koji će je braniti i začeti joj dijete, budućeg vođu ustanka protiv zlih robota. No, što je sad ovo! Pojavljuje se i drugi Švarci, malo stariji! A tu je i Terminator T-1000 (korejski glumac Lee Byung-hun kojeg znamo iz filmova Kim Jee-woona; nije da nešto doprinosi ovom očaju, ali ajde bar ga je lijepo vidjeti u američkom filmu) iz drugog nastavka. Gle, tu je i Sarah (Emilia Clarke), koja zna da na nju ide Terminator! Ali zašto pobogu Švarcija zove “Paps”?

I tako kreće sveopći kaos u kojem ćemo pokušavati pratiti tri različita timelinea, uz povremeno pojavljivanje dva Švarcija, dva Kyle Reesea i dva Johna Connora (Jason Clarke, nije u rodu s krotiteljicom zmajeva). I mnoštva šejpšifterskih T-1000 modela! U onom najjasnijem vremenskom slijedu Kyle i Sarah (usput, zanimljivo je kako su za dvoje glavnih junaka filma, koji su i budući ljubavni par, iako među njima nema ni trunka kemije, izabrani glumci s najčudnijim gornjim usnama u Hollywoodu. Jai Courtney svoju praktički nema, ali zato je ona od Emilie Clarke dupla!) žele spriječiti da nastane Skynet, što će se dogoditi s lansiranjem super aplikacije Genisys koja će sihhronizirati sve gadgete koje je čovjek izmislio (sprema li Apple kakvu tužbu zbog ovoga?). Švarci će u filmu služiti uglavnom kao predmet sažaljenja i kao objašnjavač radnje (‘kvantna polja’, ‘vremensko izmještanje’, ‘stjecišne točke’?), tu je i J.K. Simmons kao comic relief u ulozi murjaka cugoša, a vrhunac kaosa nastupit će kad (spoiler alert!) ispadne da je John Connor zapravo utjelovljeni Skynet kojeg sada dobri Terminator Švarci stvarno treba ubiti! Uz pomoć vlastitih roditelja! (Hm, nije li jednostavnije da koriste kondom?)

terminator-genisys-003

Tko zna što nam slijedi u šestom nastavku koji stiže za dvije godine? Hoće li Sarah Connor postati zla? Ili će Kyle Reese biti Terminator? U svakom slučaju ovaj recenzent će se potruditi da u tjednu kad pada 19. svibanj 2017. bude na bolovanju. (3/10)

Foto/video: Paramount Pictures

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com