Nemilosrdni gadovi

Što povezuje Russella Crowea i Ankicu Lepej

insider

Probuđena savjest / The Insider, SAD, 1999., triler, 157 min.
Režija: Michael Mann
Uloge: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Philip Baker Hall, Lindsay Crouse

Domaći kino repertoar već se godinama trudi predstaviti glavne oscarevske pretendente uoči same dodjele, pa je tako nakon “Vrtloga života” za kojeg mnogi smatraju da je sigurni dobitnik, u naša kina stigao i “The Insider”, odnosno “Probuđena savijest” koji je sa sedam nominacija najozbiljniji protukandidat “Vrtlogu života”. Redatelj “Probuđene savijesti” Michael Mann skrenuo je pažnju na sebe još kao producent inovativno dizajnirane detektivske televizijske serije “Miami Vice”, dok su se filmofili zakvačili za mračni triler “Lov na čovjeka” koji je kino gledateljima predstavio lik Hannibala Lectera koji će se kasnije proslaviti u filmu “Kad jaganjci utihnu”. Reputaciju jednog od vodećih kreativaca Hollywooda stekao je i vrlo dobrim „Posljednjim Mohikancem“, te osobito izvrsnim trilerom „Vrućina“.

Inspiraciju za “Probuđenu savjest” Mann je pronašao u magazinu Vanity Fair koji je objavio priču o bivšem znanstvenom istraživaču u jednoj velikoj duhanskoj kompaniji koji je prekršio ugovor o čuvanju poslovne tajne i u javnosti progovorio o ovisnosti koju uzrokuje nikotin, koja se može mjeriti s ovisnošću koju izazivaju droge, te po zdravlje opasnim kemijskim sastojcima koje proizvođači koriste kako bi nadomjestili nikotin u cigaretama. Kako bi izbjegli izlazak pred sud, sedam najvećih američkih proizvođača cigareta pristalo je platiti 246 milijardi dolara što je najveća industrijska afera devedesetih u Americi.

Michael Mann donekle je promijenio stvaran tijek zbivanja, no kostur priče ostao je netaknut. Nije teško zamisliti obradu ovog slučaja u obliku rutinskog televizijskog filma “snimljenog prema istinitom događaju”, no Mann je svojim širokim redateljskim zamahom filmu dao epske dimenzije. Jedan od ključnih motiva filma je ponašanje medija, odnosno odbijanje televizijske stanice CBS da emitira intervju i beskompromisna borba producenta emisije “60 minuta” protiv takve odluke. Ipak, Mann je u središte filma stavio dilemu glavnog junaka, njegov pokušaj da zadrži moralni integritet čak i pod cijenu da izgubi ono najdragocjenije, život i obitelj. Televizijski producent kojeg igra Al Pacino tu je situaciju opisao kao “pokušaj običnog čovjeka da izdrži izuzetno jak pritisak” što je ujedno najtočniji opis ovoga filma.

Mannova je režija gotovo ritualna, ispunjena krupnim planovima, sjenama, tišinama i pedantnim deskripcijama gotovo da je najučinkovitija kad se u kadru ništa ne događa. I dok uloga televizijskog producenta omogućava Alu Pacinu da galami, gestikulira i preglumljuje do mile volje, odnosno da bude efektan u onome u čemu je najbolji, film glumački tiho iznosi Russell Crowe, fenomenalni australski glumac koji se proslavio nastupom u “L.A. Povjerljivo”. Njegov je lik u mnogočemu nalik na našu domaću heroinu Ankicu Lepej, miran i običan obiteljski čovjek koji jednostavno ne može izdržati u sebi nositi informacije od pregolemog društvenog značaja. Hmmm, možda bismo i mi mogli snimiti “Probuđeni savjest” kad bismo uz Ankicu Lepej imali i lik poput onoga kojeg tumači Al Pacino, ali takav na HTV-u još uvijek nije zamijećen. (MOĆNO 8/10)

Globus, 2000.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

  1. Avatar

    Vajta

    18. lipnja 2013. at 15:26

    Eh, ovo je dobra kritika za razliku od Pacijenta. 🙂 Crowe je za ovo trebao dobiti Oscara, a ne za Gladijatora, ali jebi ga – da je dobio, onda bi Kevin Spacey bio gubitnik. 🙂

  2. Pingback: Ne tako genijalan film o genijalnom matematičaru - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com