Nemilosrdni gadovi

“Čuvari galaksije” osim galaksije spasili i ljetnu kino sezonu

guardians-of-the-galaxy-05

AMERIČKI BOX OFFICE 1. – 3. 8. 2014.

Američka ljetna sezona ove godine ima gotovo identične performanse kao hrvatski turizam. Nakon zastrašujuće srpanjske rupe, početak kolovoza donio je totalno zagušenje na hrvatskim auto-cestama i američkim kino dvoranama. Skupni rezultat prvih 12 filmova je u odnosu na isti vikend 2013. bolji čak 40 posto, a šampioni kolovoza su:

1. (NOVO) Čuvari galaksije / Guardians of the Galaxy – 94 / 94  mil. dolara

Iako ni približno poznati kao „Avengersi“, novi Marvelovi galaktički heroji ostvarili su identično otvaranje kao i drugi „Kapetan Amerika“ što je do prije koji dan bilo teško očekivati. Razlog tome vjerojatno je već spomenuta srpanjska rupa koja da budemo precizniji zapravo traje tamo negdje od svibnja, odnosno zadnjih „X-Mena“, i nikako da iznjedri pravi blockbuster. Ljudi su se očito zaželili kino spektakla, a Marvel im je ponudio što drugi nisu. Također, iako se ekipa čuvara isprva baš i nije činila jako atraktivna, film je prilično zafrkantski, a Disneyjevi majstori marketinga to su znali iskoristiti.

2. (1) Lucy – 18,2 / 79,5  mil. dolara

Dok nekom ne svane, drugom ne smrkne ili tako nekako… ovaj put smrknulo se „Lucy“. Ali za pad gledanosti od čak 58% osim „Čuvarima galaksije“ ima zahvaliti i dosta lošim recenzijama te usmenoj predaji. No, „Lucy“ je većinu posla u Americi već napravila, sasvim je izvjesno da će premašiti 100 milja, a s obzirom da je koštala svega 40, to je čisti bingo.

3. (NOVO) Get On Up – 14 / 14  mil. dolara

S obzirom na konkurenciju, biografski film o kralju soula Jamesu Brownu sasvim je korektno otvorio, dobre su i recenzije kao i reakcije publike pa je za očekivati da film na kraju dosegne 40-50 milijuna dolara prometa.

4. (2) Herkul / Hercules – 10,7 / 52,3 mil. dolara

A što reći o sirotom „Herkulu“ koji ni iz drugog pokušaja nije uspio producentima vratiti uložene pare. Ovog je vikenda trosnuo još 64 posto i nema nikakvih izgleda dosegnuti brojku od 100 milijuna dolara, a kako ni rezultati s drugih tržišta nisu mnogo bolji sasvim je izvjesno da će Paramount ovaj put ostati u minusu.

5. (3) Planet majmuna: Revolucija / Dawn of the Planet of the Apes – 8,7 / 189,3  mil. dolara

Takvih problema nemaju na „Planeti majmuna“ koja će iz kluba 100 uskoro prijeći u klub 200, dok je ukupni, internacionalni rezultat jako dobrih 447 milijuna dolara što znači da su ušli među deset najuspješnih filmova godine dok su na vrhu te liste neprikosnoveni „Transformeri: Doba uništenja“ koji su upravo prebacili milijardu dolara.

6. (5) Avioni: Nebeski vatrogasci / Planes: Fire & Rescue – 6,4 / 47,5 mil. dolara

7. (4) Pročišćenje: Anarhija / The Purge: Anarchy – 5,5 / 62,9 mil. dolara

8. (6) Snimka seksa / Sex Tape – 3,5 / 33,9 mil. dolara

9. (8) Tako to ide / And So It Goes 2 – 3,3 / 10,4 mil. dolara

10. (10) Najtraženiji čovjek / A Most Wanted Man – 3,2 / 7 mil. dolara

 

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com