Nemilosrdni gadovi

“Gravitacija” lansirana s rekordom!

????????

AMERIČKI BOX OFFICE 4.- 6. 10. 2013.

1. (NOVO) Gravitacija / Gravity (55,7 / 55,7 mil dolara)

Otkako je ovaj svemirski triler ušao u marketinšku kampanju predviđanja o njegovoj uspješnosti rasla su iz dana u dan: filmska premisa djeluje zanimljivo, traileri su stvarno spektakularni, a kao začin dolaze i fantastično dobre recenzije. Posljednja predviđanja govorila su o rezultatu od 40-50 milijuna dolara u prvom vikendu, no “Gravitacija” je potegnula još malo više. Pomogao je i dojam da film jamči jedinstveno iskustvo i vizuale za što se isplati platiti malo skuplju kartu, za 3D ili IMAX projekciju, pa je utržak dosegao 55,7 milijuna dolara i na taj način postavio all-time rekord otvaranja nekog filma u mjesecu listopadu. S obzirom na nešto viši prosjek godina gledatelja te odličnu usmenu predaju, može se očekivati da Sandra Bullock i George Clooney još neko vrijeme provedu lebdeći na ili pri vrhu box officea.

2. (1) Oblačno s ćuftama 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2 (21 / 60 mil dolara)

Od svih filmova u prvih pet, nastavak “Ćufti” najmanje je pogodio sjajan start “Gravitacije”. Logično, jer trenutno su u vrhu filmovi koji se uglavnom obraćaju nešto odraslijoj i zahtjevnijoj publici pa mame i tate nemaju mnogo izbora, malo je vjerojatno da će svoje malo zlato odvesti na “Zatočene”. Stoga je i pad od 37% podnošljiv, a ukupni rezultat korektan.

3. (NOVO) Kockanje / Runner Runner (7,7/ 7,7 mil. dolara)

Ne treba biti pretjerano lucidan da bismo film Brada Furmana proglasili najvećim gubitnikom vikenda, riječ je o jednom od najgorih otvaranja ikad nekog filma prikazanog u više od 3 tisuća dvorana. Čini se da zvjezdani potencijal Bena Afflecka i Justina Timberlakea ipak nije tako velik kao što se mislilo, a sigurno nisu pomogli niti stereotipni traileri. One koji su usprkos tome još uvijek bili u hamletovskoj dvojbi – gledati ili ne gledati – pa zavirili u kritike imali su čak 92% šansi (po Rotten Tomatoes) da pročitaju negativnu kritiku. Ah, ti nemilosrdni kritičari.

4. (2) Zatočene / Prisoners (5,7/ 47,9 mil. dolara)

Konkurencija ozbiljnih i dobrih filma sve je jača što se odražava na gledanost “Zatočenih”, mračnog trilera s Hughom Jackmanom. Kritike su dobre, financijski rezultati korektni pa ga rado u četvrtak očekujemo i u domaćim kinima.

5. (3) Utrka života/ Rush (4,4 / 18,1 mil. dolara)

Kao što smo već i konstatirali, od filma koji se bavi herojima Formule 1 ne mogu se očekivati spektakularni rezultati u američkim kinima, Ameri se u Formulu 1 kuže tek nešto bolje nego u nogomet, no film je izvrstan o čemu će gore potpisani NG ovih dana i nešto opširnije elaborirati i prava je šteta da ga ne vidi više ljudi. Srećom, izvan Amerike rezultati su mnogo bolji, za sada je utržio 30ak milijuna dolara i ne bi trebao dovesti u pitanje povrat uloženoga.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com