Nemilosrdni gadovi

“Lone Survivor” pobijedio “Herkula”

LONE-SURVIVOR-Image-04

AMERIČKI BOX OFFICE 10. – 12. 1. 2014.

Prošlog se vikenda u američkim kinima pojavilo čak pet novih filmova, no dok su neki već otprije distribuirani u ograničenom broju kino dvorana, samo je jedan brand new – “Legenda o Herkulu” – i bogme se proveo k’o bos po trnju. Jako zadovoljna može biti ekipa drame s Meryl Streep i Juliom Roberts, “Kolovoz u okrugu Osage”, koja je u samo tri dana stigla do prihoda od 7,3 milijuna dolara. Nešto teže ide biznis filmu Spikea Jonzea “Her” koji je u prvom vikendu nacionalne distribucije dogurao tek do 11-og mjesta, a još malo teže novom filmu braće Coen “Inside Llewyn Davis” koji je uprihodio svega 1,8 milijuna i stigao do 15-og mjesta. Sva tri filma imaju šanse ovaj tjedan dobiti poguranac bilo u vidu Zlatnih globusa ili nominacije za Oscara. U međuvremenu, najveća priča ovog vikenda u američkim kinima je ratni film “Lone Survivor”.

1. (NOVO) Lone Survivor – 38,5 / 38,8 mil. dolara

Jest da smo tek u drugom vikendu 2014-e, ali rezultat “Lone Survivora” već se može kandidirati za jedno od najugodnijih financijskih iznenađenja godine. Do sada ratni filmovi baš i nisu bili ljubimci box officea, no ovaj, snimljen prema istinitom događaju, rekonstrukciji neuspješne misije u Afganistanu u kojoj su četvorica pripadnika specijalne jedinice SEAL pokušala likvidirati talibanskog vođu, nadmašio je mnogo razvikanije naslove poput prošlogodišnje “Operacije Bin Laden”. U Universalu su očekivali otvaranje u rangu najviše 20 milijuna dolara, no Mark Wahleberg i društvo ostvarili su gotovo duplo. Ovakav uspjeh očito nisu očekivali ni domaći distributeri pa još nema datuma hrvatske premijere.

2. (1) Snježno kraljevstvo / Frozen – 15 / 317,6 mil. dolara

Disneyev crtić i u sedmom tjednu ne pokazuje namjeru da se makne s puta žestokim momcima kao štu su dolje navedeni Vuk ili Herkul, s umjerenim padom gledanosti u odnosu na prošli tjedan od 22% ispred sebe je propustio samo Marka Wahlberga i njegove tuljane.

3. (4)  Vuk s Wall Streeta / The Wolf of Wall Street – 9 / 78,5 mil. dolara

S obzirom na ovotjedno naglo usporavanje u padu gledanosti, svega 32%, čini se da je usmena predaja počela raditi posao i u slučaju “Vuka s Wall Streeta”. Iako su Ameri već odavno zaboravili na krizu, recesiju i Lehman Brothers, priča Jordana Belforta dovoljno je gnjusna i seksi istovremeno, da postaje neodoljiva svima koji od filma očekuju nešto više od naslova poput ovog ispod.

4. (NOVO) Legenda o Herkulu / The Legend of Hercules – 8,6 / 8,6 mil. dolara

Iako je koštao oko 70 milijuna dolara, a otvorio tek na četvrtom mjestu s manje od 9 milijuna dolara, u Lionsgateu mogu početi slaviti – velik je to uspjeh za film koji na Rotten Tomatoes ima tek 2% pozitivnih kritika. Gotovo nam je tužno gledati kako se režiser Renny Harlin pretvorio u štancera trash filmova s kojim se ismijavaju još i gore nego s nabildanim tumačem glavne uloge Kellanom Lutzom. Za koji dan vidjet ćemo hoće li biti bolje sreće u Hrvatskoj u kojoj distributer očito baš i nije ljubitelj klasične mitologije pa je grčkog poluboga, Zeusova sina Herakla preimenovao u njegova rimskog pandana Herkula. Ili misli da Herkul ima veći tržišni potencijal od Herakla. Tako im bog pomogao.

5. (5) Američki varalice / American Hustle – 8,6 / 101,5 mil. dolara

Film Davida O. Russella ovaj je tjedan obavio još i tu formalnost, ušli su u klub 100, i sad mirno čekaju Zlatne globuse i nominacije za Oscara. Ako je vjerovati holivudskim prognostičarima, koji su se u posljednje vrijeme toliko ispraksirali da im zavide i kolege iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, neki će kipići sigurno pasti pa je isto tako sigurno da će ovo postati najuspješniji Russellov film u karijeri.

6. (3) Hobit: Smaugova pustoš / The Hobbit: The Desolation of Smaug – 8 / 242,2 mil. dolara

august osage county_01

“Kolovoz u okrugu Osage”

7. (31) Kolovoz u okrugu Osage / August: Osage County- 7,3 / 7,8 mil. dolara

8. (7) Kako je spašen gospodin Banks / Saving Mr. Banks – 6,5 / 68,9 mil. dolara

9. (2) Paranormalno: Obilježeni / Paranormal Activity: The Marked Ones – 6,3 / 28,4 mil dolara

10. (6) Anchorman 2: The Legend Continues – 6,1 / 118,5 mil. dolara

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com