Nemilosrdni gadovi

Majmuni i dalje vladaju američkim kinima

dawn-of-the-planet-of-the-apes-01

AMERIČKI BOX OFFICE 18. – 20. 7. 2014.

Loše ljeto u američkim kinima nastavilo se i ovog vikenda, rezultat je 30ak posto slabiji od prošlogodišnjeg, a pravi blockbuster i dalje se na nazire, osim ako “Guardians of the Galaxy” ne iznenadi nekim spektakularnim rezultatom. Ovog vikenda niti tri nova filma nisu značajnije popravili financijsku sliku Hollywooda, a jedan od razloga za to je i nedostatak doista originalnih sižeja. Naime, čak četiri filma među Top 5 su nastavci, dok se za film o ukradenoj snimci seksa (“Sex Tape”) može reći svašta, ali teško da je osobito originalan. Ipak, jedan doista originalan film pojavio se ovog vikenda, no rezerviran je za filmske elitiste, riječ je o “Boyhood” Richarda Linklatera, drami o obitelji i odrastanju snimanoj 12 godina koja dobiva fenomenalne recenzije, a u prvom je vikendu u svega 33 dvorane ostvarila izvrsnu gledanost te se nalazi na 15 mjestu američkog box officea.

1. (1) Planet majmuna: Revolucija / Dawn of the Planet of the Apes – 36 / 138,9  mil. dolara

Odlične recenzije i usmena predaja zaslužni su da novi “Planet majmuna: Revolucija” u drugom vikendu nije doživio brutalan pad gledanosti, već svega zadovoljavajućih 50 posto. To ga gotovo sigurno vodi u krug filmova s prihodom većim od 200 milijuna dolara, no kako je riječ o skupom filmu, budžet je iznosio oko 170 milijuna dolara, za profitabilnost će trebati potegnuti i druga tržišta s kojih je za sada stigao tek 101 milijun dolara.

2. (NOVO) Pročišćenje: Anarhija / The Purge: Anarchy – 28,3 / 28,3 mil. dolara

Uvijek je rizik snimati nastavak filma koji je bio financijski uspješan, ali je imao katastrofalne recenzije jer je teško predvidjeti hoće li mu se publika željeti vratiti. Takav je slučaj s prošlogodišnjim ljetnim horor hitom “The Purge” koji je otvorio nešto bolje od aktualnog nastavka (34 milijuna dolara), no brzo je i izgorio te u Americi stigao do ukupnog prihoda od cca 65 miljuna dolara. Imajući sve to u vidu, nastavak “The Purge: Anarchy” je na otvaranju sasvim dobro prošao, no bit će zanimljivo pratiti kakve će financijske performanse imati u sljedećim tjednima.

3. (NOVO) Avioni: Nebeski vatrogasci / Planes: Fire & Rescue– 18 / 18 mil. dolara

Čudno je ovo ljeto, ne samo što su holivudski studiji zaboravili snimiti poneki blockbuster, već su zanemarili i uvijek sigurni izvor zarade – crtiće. Umjesto prave robe, ponudili su jeftinjaru kakav je nastavak ionako B crtića “Avioni” i doživjeli soft landing. Čak niti kronični nedostatak dječjih filmova nije “Nebeskim vatrogascima” pomogao da ponove prošlogodišnji rezultat “Aviona” (22 milijuna dolara), a kamoli nešto više.

4. (NOVO) Snimka seksa / Sex Tape – 15 / 15 mil. dolara

Eh da, osim što ovog ljeta fali spektakularnih blockbustera i crtića, nedostaje i komedija. Ne znamo bi li se na film kao što je “Sex Tape” smijala Severina, ali čini se da Amerikanci neće. 15 milijuna dolara u prvom vikendu mnogo je lošiji rezultat od druge ovogodišnje komedije s Cameron Diaz, “The Other Woman” (24,8 milijuna dolara), a tek nešto bolji od neuspješne komedijice Adama Sandlera “Obiteljski kaos” (14,3 milijuna). Uglavnom, ako imamo na umu grozne recenzije i podjednaku usmenu predaju, čini se da “Snimku seksa” prvi i posljednji put gledamo među prvih pet.

sex-tape-01

5. (2) Transformers: Doba izumiranja / Transformers: Age of Extinction – 10 / 227,1 mil. dolara

Kad na kontu imate nekih 886 milijuna dolara onda vas baš i ne može iznervirati pad s broja 2 na broj 5, ali ipak ostaje mala trauma što se rezultat u američkim kinima neće ni približiti prethodniku. No, dok god se Hollywoodu otvaraju azijska tržišta, u prvom redu ono kinesko, za filmove poput “Transformera” ni usred ljeta nema zime.

6. (3) Tammy– 7,6 / 71,2 mil. dolara

7. (4) 22 Jump Street– 4,7 / 180,5 mil. dolara

8. (5) Kako izdresirati zmaja 2 / How to Train Your Dragon 2 – 3,8 / 160,6  mil. dolara

9. (8) Gospodarica zla / Maleficent– 3,3 / 228,3  mil. dolara

10. (6) Earth to Echo – 3,2/ 31,9 mil. dolara

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com