Nemilosrdni gadovi

“Sin City 2” krahirao, “Čuvari galaksije” vratili se na vrh

guardians-of-the-galaxy-063

AMERIČKI BOX OFFICE 22. – 24. 8. 2014.

Deset godina nakon originalnog filma koji je stekao kultni status, njegov nastavak “Sin City: A Dame to Kill For” doživio je pravi debakl i umjesto očekivanog otvaranja među prvom trojkom, našao se na osmom mjestu sa svega 6,3 milijuna dolara što je ravno financijskoj katastrofi za film čiji se budžet procjenjuje na 60 ili nešto više milijuna dolara. “To je kao da ste sudjelovali u Ice Bucket izazovu, ali bez ikakvog razloga”, prokomentirao je za Variety razočarani Erik Lomis, direktor distibucije The Weinstein Company. Možda je plakat na kojemu se naziru sise Eve Green doista bio preseksi, ali film Franka Millera i Roberta Rodrigueza očito nije.

1. (2) Čuvari galaksije / Guardians of the Galaxy – 17,2 / 251,4  mil. dolara

Nakon dva tjedna u kojima su gledali “Ninja kornjačama” u zadak, “Čuvari galaksije” vratili su se na broj jedan i ne samo to, već su postali apsolutni pobjednik ljetne kino sezone, dok će već za tjedan dana postati i najuspješniji film 2014-e u Americi. Tek nešto manje vremena bit će im potrebno da na worldwide razini prebace granicu od 500 milijuna dolara.

2. (1) Ninja kornjače / Teenage Mutant Ninja Turtles – 16,7 / 145,5  mil. dolara

Usprkos tome što su “Čuvare galaksije” propustili ispred sebe, “Ninja kornjače” nemaju razloga za nezadovoljstvo, pad gledanosti od svega 41 posto iznad je očekivanja (iako veći od 30 postotnog pada “Čuvara galaksije”), a takav je i ukupni rezultat.

3. (NOVO) Ako ostanem / If I Stay – 15,6 / 15,6  mil. dolara

Slijedeći mliječni put koji je pokazao film “Krive su zvijezde”,  nova tinejdžerska melodrama “Ako ostanem” debitirala je na trećem mjestu s više nego solidnih 15,6 milijuna dolara. Filmovi o velikim tinejdžerskim ljubavima i smrtonosnim bolestima pokazuju se kao jako isplativa investicija, filmove je moguće snimiti s mizernim budžetima (u ovom slučaju svega 11 milijuna dolara) što rizik čini zanemarivim, a dobit potencijalno iznadprosječnom. Izvjesno je da će tako biti i ovaj put.

4. (3) Let’s Be Cops – 10,8 / 45  mil. dolara

Lažni policajci koriste manjak dobrih komedija i s umjerenim padom gledanosti od 38 posto rade korektan posao. Još jedan film koji je košao malo, 17 milijuna dolara, a donijet će možda ne baš puno, ali više nego dovoljno, najmanje 20-30 milijuna dolara čistog profita.

5. (NOVO) When the Game Stands Tall – 8,3 / 8,3  mil. dolara

Prvu petorku zatvara još jedan debitant, sportska drama o treneru američkog nogometa i njegovom rekordnom pobjedničkom nizu od 151 uzastopne pobjede. Film s Jimom Caviezelom ipak se ne može pohvaliti tako iznimnim rezultatom, otvaranje je otprilike na razini “Draft Day” s Kevinom Costnerom. Nije razočaravajuće, ali ni očaravajuće.

when the game stands tall

6. (5) The Giver – 6,4 / 23,8  mil. dolara

7. (4) Plaćenici 3 / The Expendables 3 – 6,4 / 27,4 mil. dolara

8. (NOVO) Frank Miller’s Sin City: A Dame to Kill For / Sin City 2: Vrijedna ubojstva – 6,3 / 6,3  mil. dolara

9. (7) The Hundred-Foot Journey – 5,3 / 32,5 mil. dolara

10. (6) Oluja stoljeća / Into the Storm – 3,8 / 38,3  mil. dolara

Foto: Miramax Films (Frank Miller’s Sin City: A Dame to Kill For), Marvel Studios/Walt Disney Pictures (“Guardians of the Galaxy”); video: Mandalay Pictures (“When the Game Stands Tall”)
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

 1. Avatar

  Srx

  25. kolovoza 2014. at 10:00

  “čiji se budžet procjenjuje na 60ak ili nešto više milijuna dolara.”

  Nije vam jasno sto 60ak znaci?

 2. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  25. kolovoza 2014. at 10:14

  evo sad je 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com