Nemilosrdni gadovi

Hollywood odahnuo: Noina arka nije potonula!

noah_03

AMERIČKI BOX OFFICE 28. – 30. 3. 2014.

Od dva važna kino otvaranja ovoga vikenda jedan je prošao jako dobro, evo ga na broju jedan, a drugi, šest mjesta niže, kastastrofalno. Riječ je o novom filmu Arnolda Schwarzeneggera koji nikako ne uspijeva vratiti reputaciju superzvijezde pa tako s obzirom na poodmakle godine zasigurno i ne pamti kad je zadnji put neki njegov film otvorio sa svega 5 milja dolara, kao što je slučaj sa „Sabotažom“. No zato su tu pedantni i, naravno, zlobni holivudski analitičari koji će ga rado podsjetiti da se to posljednji put dogodilo prije gotovo 30 godina, a riječ je o filmu kojeg bi Arnie također rado zaboravio, „Red Sonja“.

Prije nego što krenemo po lojtrici gor i dol, valja još zabilježiti i jako dobar rezultat novog filma Wesa Andersona „The Grand Budapest Hotel“ koji je povećao broj dvorana u kojima se prikazuje, a shodno tome i prihod koji je dosegao za ovakav tip filma sad već respektabilnih 24,4 milijuna dolara.

At last but not least, ovog je vikenda Disneyjev crtić “Snježno kraljevstvo” (“Frozen”) dosegao ukupni prihod od 1,072 milijarde dolara (398,4 u Americi i 674 milijuna u ostatku svijeta) i time je postao crtić s najvećim prihodom svih vremena pretekavši dosad neprikosnoveni Pixarov “Toy Story 3”. Tim je rezultatom “Frozen” upao i na deseto mjesto filmova s najvećim prihodom svih vremena i samo je pitanje vremena kad će preskočiti “The Dark Knight Rises” koji se nalazi na devetom mjestu.

1. (NOVO) Noa / Noah – 44 / 44 mil. dolara

Starozavjetni spektakl Darrena Aronofskog film je koji je prošao kroz sve faze produkcijske strave i užasa, nezadovoljstva studijskih šefova, sumnji i prepravaka, te naravno medijske skepse pa sad nakon sasvim solidnog porinuća u Paramountu konačno mogu odahnuti. Doduše, reakcije gledatelja i kritičara nisu ohrabrujuće, no ipak se može očekivati da će film u Americi prijeći sto milijuna dolara, a s obzirom na sjajna otvaranja u nekim drugim zemljama poput Rusije i Australije izvjesno je da će „Noa“ na kraju ipak izbjeći financijski potop.

2. (1) Različita / Divergent – 26,5 / 95,2 mil. dolara

Uz očekivani pad gledanosti nešto veći od 50 posto u odnosu na prošli tjedan ova buduća tinejdžerska franšiza radi solidan posao, eto je već za koji dan u klubu 100, dok prihodi s međunarodnih tržišta još nisu ni počeli kapati.

3. (2) Muppeti u bijegu / Muppets Most Wanted – 11,3 / 33,2 mil. dolara

Iako su razočarali na otvaranju, Kermit, miss Piggy i društvo neloše su potegnuli u drugom tjednu i možda na kraju ipak uspiju iz ove prastare franšize iscijediti još poneki dolar, euro, funtu, ma štogod, makar i kunu.

4. (3) Avanture g. Peabodyja i Shermana / Mr. Peabody & Sherman – 9,5 / 94,9 mil. dolara

U nedostatku friške konkurencije, dječji se naslovi sasvim dobro drže pa osim Muppeta dobro stoje i Peabody i Sherman koji su već u četvrtom tjednu prikazivanja. Za sada je izvjesno kako će u petom prijeći granicu od sto milja u američkim kinima, što su na neameričkim tržištima već uspjeli pa im je ukupni prihod dosegao 218 milijuna dolara. Lijepa svota, ali još uvijek nedovoljna da povrati golemi budžet filma od 145 milijuna dolara.

5. (4) God’s Not Dead – 9 / 22 mil. dolara

Kršćansko kinematografsko proljeće u američkim kinima i dalje traje, a uz „Nou“ i „Sina božjeg“ koji je zaradio blasfemičnih 57,8 milijuna dolara, ipak je najveće iznenađenje ovog vjerskog mini trenda film „God’s Not Dead“. Zahvaljujući iznenađujuće dobrom otvaranju, film je ovaj vikend dobio nove dvorane pa je rezultat gotovo identičan kao i prethodnog vikenda.

grand-budapest-hotel-02

6. (7) Hotel Grand Budapest / The Grand Budapest Hotel – 8,8 / 24,4 mil. dolara

7. (NOVO) Sabotaža / Sabotage – 5,3 / 5,3 mil. dolara

8. (6) Need For Speed – 4,3 / 37,7 mil. dolara

9. (5) 300: Uspon carstva / 300: Rise of An Empire – 4,5 / 101,1 mil. dolara

10. (8) Non-Stop – 4 / 85,1 mil. dolara

 

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com