Nemilosrdni gadovi

U Americi ništa novo: “Čuvari galaksije” sačuvali prvo mjesto

guardians-of-the-galaxy-08

AMERIČKI BOX OFFICE 29. – 31. 8. 2014.

U drugom najgorem vikendu godine prema ukupnom kino utršku ne samo što su “Čuvari galaksije” ostali na broju jedan, već su svoja mjesta zadržali i filmovi s drugog i trećeg mjesta što je priličan raritet u američkim kinima. Možda je za ljubitelje najveća vijest ona koja se ne vidi u ovom Topu 10, obljetnička distribucija “Ghosbustersa”. Prošlo je, naime, trideset godina od premijere ove sada već kultne SF komedije, a tom je prilikom film ponovno pušten u kina i preko vikenda zaradio 1,6 milijuna dolara. Tek je nešto bolje prošlo otvaranje “The November Mana” koji je stigao tek do šestog mjesta s tankih sedam i pol milijuna dolara, a niti horor “As Above/So Below” nije ostvario mnogo bolji rezultat. No, idemo redom.

1. (1) Čuvari galaksije / Guardians of the Galaxy – 16,3 / 274,6  mil. dolara

Najveća novost proteklog tjedna jest da su “Čuvari galaksije” prešišali “Kapetana Ameriku: Ratnika zime” i postali najuspješniji film 2014. u američkim kinima. S obzirom da nije bilo novih jakih otvaranja, ostvarili su zanemariv pad gledanosti od svega 5% što je u petom tjednu prikazivanja fascinantan uspjeh, a ovakve performanse obećavaju siguran prelazak cifre od 300 milijuna dolara do kraja distribucije. Na svjetskoj razini rezultat je ipak nešto skromniji, svega 547,7 milijuna dolara što je za sada dovoljno tek za osmo mjesto najuspješnijih filmova godine na čijem su vrhu sasvim sigurni “Transformeri: Doba izumiranja” s utrškom većim od milijardu dolara.

2. (2) Ninja kornjače / Teenage Mutant Ninja Turtles – 11,7 / 162,4  mil. dolara

I “Ninja kornjače” odlično koriste prorijeđenu obranu te s padom gledanosti od svega 30ak posto rade odličan posao za Paramount. Ne ide im loše ni preko bare pa im je total dosegao 274,5 milijuna, što će sve skupa biti sasvim dovoljno da film završi u pristojnom plusu. No, pravi se zlatni rudnik krije u merchendisingu.

3. (3) Ako ostanem / If I Stay – 9,2 / 29,8  mil. dolara

Ova tinejdžerska melodrama vjerojatno ipak neće ponoviti brojke filma “Krive su zvijezde”, međutim za film koji je koštao svega 11 milijuna dolara ovo je sjajan rezultat i nema sumnje kako nam lavina tinejdžerskih fatalnih ljubavi i terminalnih bolesti tek predstoji.

4. (NOVO) As Above/So Below – 8,3 / 8,3  mil. dolara

S hororima u američkim kinima tijekom ljetnih mjeseci nikad se ne zna, prošlog ljeta gotovo svaki je otvarao na broju jedan, no ovog ljeta toga se više nitko i ne sjeća. “As Above/So Below” otvorio je so below expectations da ga već sljedeći tjedan nitko neće spominjati.

5. (4) Let’s Be Cops – 8,2 / 57,3  mil. dolara

Kad mačke nema, miševi kolo vode – na to se svodi uspjeh komedije “Let’s Be Cops”, no ni to čudo neće biti dugog vijeka.

6. (NOVO) The November Man – 7,6 / 9,3  mil. dolara

7. (5) When the Game Stands Tall – 5,6 / 16,3  mil. dolara

8. (7) The Giver – 5,2 / 31,5  mil. dolara

9. (9) The Hundred-Foot Journey – 4,6 / 39,3 mil. dolara

10. (6) Plaćenici 3 / The Expendables 3 – 3,5 / 33,1 mil. dolara

 

Foto: Marvel Studios/Walt Disney Pictures (“Guardians of the Galaxy”); video: Relativity Media (“The November Man”)
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com