Nemilosrdni gadovi

Kako je nastao Wolverine

x-men-origins-wolverine

X-Men Origins: Wolverine, SAD, 2009., akcijski SF, 107 min.
Režija: Gavin Hood
Uloge: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collins, Ryan Reynolds, Will.I.Am.

Najzaslužniji za superuspješnu X-Men franšizu (prva tri nastavka ubrala su 1,165 milijardi U$D u svjetskim kinima!), Bryan Singer, oprostio se od serijala nakon kreativnog vrhunca čitave te scene proizašle iz Marvelovih, DC Comics ili inih stripova, drugog nastavka, „X2: X-Men United“. Otkad je Tim Burton svojim dvama Batmanima otvorio sezonu masovne strip eksploatacije, osim komercijalnog uspjeha, ti su filmovi bili i kreativni vrhunac visokobudžetne holivudske akcije.

Nakon Singerova odlaska, X-Mena se uhvatio jedan od najljućih holivudskih štancera, Brett Ratner (serijal „Rush Hour“), snimio dvostruko skuplji film od prethodnika (210 milijuna U$D), polučio najveći komercijalni rezultat (460 milijuna), ali to više nije bilo to. Serijal je do daljnjega u hibernaciji, a do tada evo nam spin-offa/prequela o jednom od ključnih X-Mena, Wolverine-u, a o čijoj tržišnoj prođi možda i ovisi povratak čitave ekipe mutanata. Da li su producenti za daljnju eksploataciju odabrali baš Wolverinea jer im se činio najzanimljivijim likom ili zato što ga je utjelovio nedavno proglašeni najseksi muškarac na planeti, Hugh Jackman, druga je tema…

Priča je slijedeća: sredinom 19.stoljeća dva klinca otkrivaju da su braća, a ubrzo potom, osim što imaju nadnaravne moći, saznajemo i da su besmrtni. Zatim ide špica u kojoj ih vidimo u svim američkim ratovima koji su uslijedili kako ginu po više puta svaki, ali i saznajemo da jedan od braće, Victor (Schreiber) ima tamnu stranu. Krajem 20.stoljeća pratimo ih kako zajedno s drugim momcima nadnaravnih moći rade na tajnim operacijama za američku vladu i tu im se putovi razilaze, jer James/Wolverine (Jackman) razočaran napušta jedinicu i odmah je jasno gdje će ležati budući centralni sukob dobra i zla.

„Wolverine“ je korektan akcijski spektakl, koji je precizno i dinamično uprizorio holivudski Južnoafrikanac Gavin Hood (redatelj i scenarist Oskarom za strani film nagrađenog „Tsotsi-ja“), ali čiji potencijal za dublji kontekst ipak ostaje negdje u zraku. Ne treba za to kriviti Hooda, ovo mu je tek drugi film u Hollywoodu (prvi je solidni „Nestali zarobljenik“) i pitanje je koliku je imao autorsku slobodu da inteligentan scenarij Davida Benioffa („25.Sat“, „Troja“) i Skipa Woodsa („Operacija Swordfish“) obogati kontekstom, kakvim bi ga, sigurni smo, oplemenio Bryan Singer. Njegovi su se X-Men(i) bavili raznim „teškim“ pitanjima i tu su mutanti bili, među ostalim alegorija na superiornu, ali potisnutu društvenu manjinu, o čemu Singer, kao američki Židov i homoseksualac, sigurno ponešto zna. Ima i tu nešto mraka i „guste“ atmosfere, ali to je više ona artificijelna holivudska magla, nego neki pravi autorski stav. Uglavnom, „Wolverine“ je solidna akcija, a onaj tko želi vidjeti stripovski blockbuster s „težinom“, neka pogleda neponovljivog  „Viteza tame“ ili nešto slabije, ali također ozbiljne „Čuvare“…(NIJE SVAKI MUTANT DOBAR MUTANT 6/10)

 

Poslovni dnevnik, 2009.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com