Nemilosrdni gadovi

Ljubav preko pornića

ZackAndMiri2

Zack and Miri Make a Porno, SAD, 2008., komedija, 101 min.
Režija: Kevin Smith
Uloge: Seth Rogen, Elizabeth Banks, Craig Robinson, Jason Mewes, Traci Lords

Hvala Bogu na Kevinu Smithu, ili bolje, hvala na njegovoj nepresušnoj, genijalnoj infantilnosti. Smith je, doduše nekoliko puta manje ili više uspješno pokušao filmski odrasti, pa je snimao malo drugačije, ambicioznije filmove („Dogma“, „Djevojka iz Jerseya“), ali uvijek bi se vraćao onome što najbolje zna – svojim bespomoćnim luzerima iz New Jerseya, vječno ukopanima u mjestu, koje je s toliko simpatija predstavio svijetu u antologijskim „Trgovcima“ iz 1994., snimljenima za 27 000 dolara.

U međuvremenu su vjetrovi komedije puhali tamo i ovamo, trendovi i zvijezde se neprestance izmjenjivali, a Smith, ukopan kao i njegovi Trgovci, tjerao svoje, da bi posljednjih godina, ni kriv ni dužan ponovo postao strašno relevantan, najprije s izvrsnim nastavkom „Trgovaca“, a sad i sa Zackom i Miri. OK, tu je i Seth Rogen („Zalomilo se“, „Pineapple Express“), sada već nadrastao svoje matično Judd Apatow jato u bona fide box office mamac. Smith i Rogen, uz popratnu kamarilu supersmiješnih tipova (tu je i legendarni Jay – Jason Mewes) naprosto su jedan drugoga osudili na novo komedijsko remek-djelo, ovaj puta na tragu sjajnog Smithovog, uvjetno rečeno rom-koma, „Chasing Amy“ iz 1997.

Zack (Rogen) i Miriam (Elizabeth Banks, s faktorom slatkice odvrnutim do 11!), najbolji su frendovi i cimeri, a kad ih jedne duge zime njihovi luzerski poslići dovedu do ruba propasti, dolaze na spasonosnu ideju snimanja pornića u kojem će njih dvoje biti glavne zvijezde. Priča dalje ide predvidljivo, u pravcu, da parafraziramo Marqueza, „Ljubavi u doba krize“, ali sve između i oko toga, čisti je urnebes. Smith i dalje piše najbrže i najduhovitije dijaloge na tržištu, a ovdje je ponovo naboo i emotivnu zlatnu žilu, što je sve skupa rezultiralo možda i najboljim filmom čitave mu karijere, a ako ne to, onda sigurno najboljim filmom o pozitivnom utjecaju amaterske pornjave na pronalaženje životne ljubavi ikad snimljenim…(RUF MICH AN 8/10)

Poslovni dnevnik, 2009.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com