Nemilosrdni gadovi

„Zvjezdane staze“ na putu prema dolje, „Ledeno doba“ već je tamo

star-trek-beyond-001

AMERIČKI BOX OFFICE 22. – 24. 7. 2016.

Nakon što smo prošlog tjedna konstatirali kako se u američkim kinima nastavlja dominacija animiranih filmova, protekli vikend donio je preokret. Dosadašnji animirani zicer u svom petom izdanju totalno se rastopio i eno ga na petom mjestu, što je otvorilo mogućnost za otvaranje neznasekojegporedu (ali trećeg u rebootanoj seriji) nastavka „Zvjezdanih staza“ na broju jedan. Vrijedi zabilježiti i kako je ovog tjedna „Potraga za Dorom“ ušla na deveto mjesto top 10 filmova s najvećim prihodom u američkim kinima svih vremena izguravši druge „Avengerse“ na broj 10.

  1. (NOVO) Zvjezdane staze: S one strane / Star Trek Beyond – 59,2 / 59,2 (-)

Iako je družina J.J. Abramsa (koji doduše ovaj film nije režirao već je zadržao ulogu producenta, a redateljski stolac prepustio Justinu Linu) pobijedila „Ledeno doba“, financijski rezultat ipak nije impresivan, desetak milja je slabiji od prethodnog filma, a i zadovoljstvo gledatelja mrvu je niže pa box office prognoza kaže da film u Americi neće prijeći 200 milijuna dolara. Kako budžet iznosi oko 185 milijuna dolara, s nestrpljenjem će se čekati rezultati preko mora.

  1. (1) Tajni život ljubimaca / The Secret Life of Pets – 29,6 / 260,9 (-41,8%)

I u trećem tjednu prikazivanja „Ljubimci“ vrlo solidno odrađuju posao i eto ih već na sedmom mjestu ovogodišnjih filmova s najvećom zaradom u američkim kinima. Čini se da imamo novu animiranu franšizu.

  1. (NOVO) Kad se svjetla ugase / Lights Out – 21,6 / 21,6 (-)

Najugodnije iznenađenje vikenda je horor iz radionice jednog od najuspješnijih holivudskih redatelja/producenta posljednjeg desetljeća Jamesa Wana. Nakon „Slagalice strave“, „Insidious“ i „Conjuring“, evo još jednog horora s potencijalom za franšizu. Budući da je koštao manje od 5 milijuna dolara, a već nakon tri dana zaradio gotovo 30 (wordwide), nije teško procijeniti zadovoljstvo u Warner Brosu.

  1. (NOVO) Ledeno doba: Veliki udar / Ice Age: Collision Course – 21,3 / 21,3 (-)

Iako zaleđena na četvrtom mjestu s razočaravajućih 20ak milja dolara, za ekipu „Ledenog doba“ ne mora na kraju sve ispasti tako crno. Naime, riječ je o najprofitabilnijoj animiranoj franšizi svih vremena koja tradicionalno bolje performanse postiže izvan Amerike pa je usprkos mizernom otvaranju u SAD-u, njezin worldwide saldo već sada oko 200 milijuna dolara i sasvim je izvjesno da na kraju neće biti u minusu (iako neće biti ni velike zarade, barem dok ne dođe na DVD, VOD, TV i druge platforme).

  1. (2) Istjerivači duhova / Ghostbusters (2016) – 21 / 86,2 (-54,3%)

Nakon drugog vikenda posve je jasno da od povratka „Istjerivača duhova“ nitko neće osobito profitirati. Pad gledanosti u odnosu na prvi vikend veći je nego što se očekivalo, pa iako će film na kraju vjerojatno vratiti uloženo, veliko je pitanje ima li smisla pokušavati od njega raditi novu franšizu.

  1. (4) Potraga za Dorom / Finding Dory – 7,2 / 460,2 (-35,9%)
  2. (3) Legenda o Tarzanu / The Legend of Tarzan – 6,5 / 115,9 (-42,5%)
  3. (5) Traže se pratilje za vjenčanje / Mike and Dave Need Wedding Dates – 4,3 / 40,3 (-42,7%)
  4. (37) Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party – 3,9 / 4 (+5,199%)
  5. (8) The Infiltrator – 3,3 / 12,2 (-37,2%)

ice-age-collision-course-017a

* svi iznosi su u milijunima dolara: prva cifra označava prihod u aktualnom vikendu, druga ukupni dosadašnji prihod filma, a postotak u zagradi na kraju postotnu promjenu u odnosu na prihod ostvaren u prethodnom vikendu

** uz redni broj u zagradi je navedena pozicija filma na prošlotjednom box officeu

Avatar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com