Nemilosrdni gadovi

Idemo dalje, ljubi tetka!

Igra prijestolja / Game of Thrones: The Dragon and the Wolf, SAD / Velika Britanija, fantasy, 7. sezona, 7. epizoda, 80 minuta
Autori: David Benioff i D. B. Weiss prema književnom predlošku Georgea R. R. Martina
Redatelj: Jeremy Podeswa
Uloge: Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Peter Dinklage, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau, Isaac Hempstead-Wright, Aidan Gillen, Conleth Hill, John Bradley, Iain Glen, Rory McCann, Gwendoline Christie, Liam Cunningham, Alfie Allen, Kristofer Hivju, Jerome Flynn, Nathalie Emmanuel, Jacob Anderson, Hannah Murray, Anton Lesser, Daniel Portman, Richard Dormer, Pilou Asbæk, Richard Rycroft, Rupert Vansittart, Vladimir Furdik, Hafþór Júlíus Björnsson…

Kad sam obećao na Fejsu da će recenzija finala sedme sezone biti objavljena najkasnije do premijere osme sezone, stvarno sam mislio da se šalim, ali prava istina bila je da stvarno nisam znao što da mislim. Panika je nastala, kako panike nastaju, oko najnebitnije stvari na svijetu: ocjene. Sedmorice mi, bio sam u stanju braniti i petulantnu jedinicu i jubilantnu desetku i svaku decimalu svakog broja između. Lomila me dugo ova sezona; finale me slomilo. Potom je uslijedila epizoda radnog naziva “osobne stvari, životne pizdarije i misc.; da ti ne pričam” koja me još zericu udaljila od pisanja, pa su prošli dani, tjedni, mjeseci, godine i bilješke u .docu radnog naziva “GoTs7e7” obrasla je mahovina, a ja nikako da shvatim što o ovoj epizodi zapravo mislim. 

636 dana kasnije, još uvijek ne znam što da mislim. U Kraljev Pristan sjatila se većina prvokategornika kako bi sudjelovala u još jednoj obmani Cersei Lannister koja čitavu ovu prenahupanu ceremoniju čini ništetnom i uzaludnom. Ali jej, gle koliko se likova okupilo na jednom mjestu, nije li to fascinantno? Da, ali bilo bi još fascinantnije da se njihove interakcije nisu svodile tek na bombastične no suštinski nekonzekventne teglajne dostojne kakvih “Pravih kućanica iz Westerosa”. Likvidirali smo Littlefingera, nije li to uzbudljivo? Da, ali bilo bi još uzbudljivije da je čitava ona glupa igra Sanse i Arye kojom smo se tjednima zamarali imala ikakvog, IKAKVOG, smisla. Viserion je plavom vatrom srušio Zid, ali ne, ne želite da sad opet zarantam o potpuno, POTPUNO, besmislenom i nesuvislom razvoju događaja koji je doveo do njegove zombifikacije.

Jon i Daenerys, ljubi tetka… Ne, NE!!!, ovome nemam što za prigovoriti, incest zauvijek, ljubav je ljubav, hejterima dracarys!

He loved her.

And she loved him.

Ona glazbena tema Jona i Daenerys, ljudi, uvezana u konačnu dekonstrukciju mita o otmičaru Rhaegaru i žrtvi Lyanni, evo, sad mi gudi po dušnim strunama i sve moje netom iznesene prigovore o ništetnostima, uzaludnostima, besmislenostima i nesuvislostima sedme sezone čini ništetnima, uzaludnima, besmislenima i nesuvislima, jer ovo, ovo može samo “Igra prijestolja”, a ovo što ja radim može raditi bilo tko pa tko sam onda ja da prigovaram, kamoli valoriziram prozaičnostima poput brojčanih ocjena.

…I, da, opet smo na početku. Dobrodošli u mojih posljednjih 634 dana!

Onaj Sandorov smiješak kad mu Brienne kaže da zaštitu trebaju samo oni koji Aryi stanu na put. Ona vatrometna izmjena međusobnih pogleda na ulazu u zmajski amfiteatar. Ono Jonovo “Ne moraš birati, ti si i Greyjoy i Stark”, ona poetična slika ispiranja grijeha u vodi. Ono kad se Sansa okrene u naše lijevo i kaže: “Lord Baelish?”, ono kad Arya kaže: “Moja sestra vas je nešto pitala”, ono kad Bran kaže: “Rekli ste mu, upozorio sam vas da mi ne vjerujete”, ono kad se Littlefingerovo “Sansa!” stopi sa zvukom njegova vlastitog bodeža od valirijskog čelika kojim mu Arya reže vrat jer ne znaš da je finale dok Arya nekome ne prereže vrat? Ona jeza kad Cersei da Planini znak. Jesam li spomenuo Jona i Dany i Rhaegara i Lyannu? A jebenu PLAVU VATRU???

Vuk samotnjak umire, ali čopor preživljava.

Nedostaje mi.

I meni.

::pauza za ridanje::

::nakašljava se::

Da, imam jako puno zamjerki, ali ne, one ne znače ništa jer ma kako me prošle sezone frustrirao gotovo svaki kraljičin gambit i svaka kraljeva završnica, situacija na šahovskoj ploči – natočimo jednu za cyvas, dragi moji knjiški moljci, ostalima nek je kuća Google na pomoći – obećava spektakularnu finalnu partiju. O kojoj ću se, starih mi bogova i novih, truditi znati što da mislim. Dotad, muškarac je napisao. I sad njegova posljednja straža započinje. (8,5/10 da svršimo s tim) Prosječna ocjena sezone: 8 + 7,5 + 9 + 10 + 7,91 + 8 + 8,5 : 7 = (8,42)

Teo Tarabarić
Teo Tarabarić živi u Svijetu leda i vatre sa svojim vjernim strahovukom Bongom. Piše sve i svašta za svakoga i svugdje, uključujući i seriju za HBO (ali HBO to još ne zna)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com