Nemilosrdni gadovi

Televisa presenta: Beznačajna epizoda značajnih pogleda

Igra prijestolja / Game of Thrones: Winterfell, SAD / Velika Britanija, fantasy, 8. sezona, 1. epizoda, 54 minute
Autori: David Benioff i D. B. Weiss prema književnom predlošku Georgea R. R. Martina
Redatelj: David Nutter
Uloge: Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Isaac Hempstead Wright, Conleth Hill, John Bradley, Iain Glen, Rory McCann, Liam Cunningham, Alfie Allen, Kristofer Hivju, Jerome Flynn, Nathalie Emmanuel, Jacob Anderson, Daniel Portman, Anton Lesser, Gemma Whelan, Richard Dormer, Joe Dempsie, Ben Crompton, Pilou Asbæk, Bella Ramsey, Richard Rycroft, Rupert Vansittart, Hafþór Júlíus Björnsson…

„Igra prijestolja“ uvijek pronađe načina da iznenadi. Muškarac je dosad imao raznorazne razloge i kreativne izgovore za kašnjenje s recenzijom, rijetko uvjerljive, još rjeđe istinite i iskrene, ali – sedam mu paklova! – ovo je prvi put da odgađam pisanje zato što mi je trebalo nekoliko dana da uopće poželim još jednom pogledati epizodu. Premijere sezona uvijek su, i s razlogom, koncentrirane na preslagivanje, postavljanje i usmjeravanje radnje, no u ovoj epizodi nije se dogodilo baš ništa. Čak ni obećani slonovi nisu pristali u Kraljev pristan, na opravdanu srdžbu Prve svog imena.

Likovi su stigli onamo kamo su se uputili, upoznali se s događajima iz prošle sezone, reagirali na njih baš onako kako smo i očekivali da hoće, i bez većih uzbuđenja priveli epizodu kraju, još uvijek nespremni za ratove koji dolaze, još uvijek neuvjerljivo voljni da ih izvojevaju. Forma je u ovoj premijeri samoj sebi svrha. Scenarist Dave Hill toliko se silno potrudio rekreirati, citirati i omažirati pilot epizodu „Winter Is Coming“ da je rezultat bio više nalik Gus van Santovoj ničim izazvanoj i sasma nepotrebnoj doslovnoj preradi „Psiha“ negoli je konverzaciji donosio išta nova. Da, dirljivo je podsjetiti se koliko smo daleko dogurali u ovih osam sezona, ali imamo još samo šest epizoda i nemamo vremena za ove samočestitarske stilske vježbe, s ma koliko stila bile vježbane. 

Dječak se probija kroz gužvu, baš kao onomad Arya, penje se kako bi imao bolji pogled, baš kao onomad Bran, Ramin Djawadi razvija temu „The King’s Arrival“, baš kao onomad kad su u Winterfell pristizali Robert i Cersei, samo što novi kralj koji to više nije ima još manje strpljenja i volje za kraljevske dužnosti, dok nova kraljica incesta pokazuje još više oholosti i bahatosti spram svog napaćenog i nevoljko nanovo potlačenog plebsa. Aryin neuzvraćen pogled prema Jonu, Aryin začuđen pogled prema Sandoru, Aryin raznježen pogled prema Gendryju, prezrivi pogledi raje prema novim osvajačima, znakovit međusobni pogled Missandei i Sivog Crva koji otvara i namah zatvara rasno pitanje u „Igri prijestolja“, kraljičin „zašto me ne poštujete, nisam li prekrasna u ovom bijelom kaputiću“ pogled prema raji, kraljičin „šta je, seljačine, prpa, a?“ pogled prema zmajevima, Aryin fuck yeah pogled prema zmajevima, Sansin hell no pogled prema zmajevima i beznačajna epizoda značajnih pogleda može započeti.

Copy-paste kraljeva dolaska u Winterfell, Jon grli Brana baš kao što je onomad Robert zagrlio Neda, Jon pita Sansu gdje je Arya baš kao što ju je onomad pitala Catelyn, Daenerys isprazno laska Sansi o ljepotama Sjevera i nje kao takve baš kao što je onomad Cersei isprazno laskala Catelyn, ali Bran, skoro pa muškarac, nema vremena za ova sranja. Noćni kralj je uz Viserionovu pomoć srušio Zid. Daenerys pokušava uputiti neki značajan pogled, ali, stara, buljavoga Brana nadbuljila ne buš.

Lyanna Mormont, taj namćorasti slatki mali top za ispaljivanje bombastičnih parola, kudi Jona što je otišao kao kralj, a vratio se kao… što točno?… a ovaj pokazuje da u mjesec dana koliko znamo da je potrebno za put od Dragonstonea do Winterfella nije bio u stanju smisliti ikakav odgovor smisleniji od ne znam, nemoj me sad s tim, južina. Mislim, ono, fino je kad ljubi tetka i totalno te razumijem i tata bi, sine, ali stvarno kurca ništa ne znaš, Jon Snow. Srećom, tu je Tyrion. Jesam li napisao „Srećom“? My apologies, zabunio sam se, ponijelo me, zamijenio sam ga s nekim likom kojega sam poznavao, poštovao, obožavao, kojemu sam vjerovao i u kojega sam vjerovao. Ovoga lika ja ne prepoznajem. Nakon što je otvorio epizodu eunuškim šalama, blaženo nesvjestan ironije da se upravo on iz protagonista pretvorio u uškopljenika od čijih su impotentnih riječi poraznija samo jalova mu djela, sad se osjetio pozvanim hajpati Jona pred Sjeverom koji je izdao, i to najavom dolaska Lannisterovih trupa koje a) ne dolaze, budalo lakovjerna, ne mogu vjerovati da smo nekad mislili da si najmudriji čovjek na svijetu, i b) Sansa to dobro zna jer da bi to znao, stvarno ne trebaš biti „najpametnija osoba koju znam“. „Najpametnija osoba koju znam“ je pak poslala sirotoga malog Neda Umbera u sigurnu smrt, a) zato što ipak nije „najpametnija osoba koju znam“, ili b) kako bi tisućljetni posjed Umberovih nakon rata ipak završio u rukama obitelji koje su se u bitci kopiladi borile za Starkove, što možda i nije tako nepametno, ali svakako je preokrutno. S pravom zabrinuta čime će hraniti novopridošle trupe, Sansa pita Daenerys, onu istu Daenerys koja je u afektu spalila sve zalihe hrane iz plodnog Reacha, što uopće zmajevi jedu. Daenerys – OH SNAP, KWEEN! – odgovara „Što god požele“ i drsko, pače, prijeteći pogleda Sansu, što nas u nedostatku ičega supstancijalnog dovodi do novog segmenta…

OH SNAP!: Najzajedljivije replike Pravih kućanica, pardon, Pravih kraljica iz Westerosa

5. „Što god požele!“ (Daenerys Targaryen)

4. „Prvo sam te orobila.“ (Arya Stark)

3. „A nekad sam mislila da si najmudriji čovjek na cijelom svijetu.“ (Sansa Stark)

2. „Ako želiš kurvu, kupi je. Ako želiš kraljicu, zaradi je!“ (Cersei Lannister)

1. udarcem glavom baca Theona na pod (Yara Greyjoy)

Feministički podtekst „Igre prijestolja“ naočigled devoluira u Televisa presenta sve stereotipe svađalačkih mačkastih obračuna iz svih telenovela ikad, no nikako ne bez stila i šarma. Promućurnu Sansu zanima je li se Jon pokorio kraljici zbog Sjevera ili zbog ljubavi, a kamera nam ni ne treba pokazati Jonov odgovor jer jako dobro znamo da je Daenerys, vidajući mu rane, obećala svoje zmajsko savezništvo bez ikakvih uvjeta i ucjena, no nećak joj je sam od sebe iz čista mira darovao Sjever: a) iz zahvalnosti što mu je spasila život, b) kao utješnu nagradu za gubitak Viseriona, i c) JER JE VOLI. A voli je toliko da bi zmaja za nju uzjahao.

I can show you the world, shining, shimmering, spleeeeendid…

Ups, krivi citat, zamijenio sam, ne, scenarist je „Igru prijestolja“ zamijenio s „Aladinom“ i podario nam najdiznijevskiju sekvencu dosad s naj-bau-čika-bau-vau replikom još od, brrr, bad pussy.

Then keep your Queen warm.

Oh snap! Ali Drogon bulji kao da ga warga Bran. Ili kao da iz njega prigovara Drogo. Ili kao da pridajem previše važnosti još jednom značajnom pogledu beznačajne epizode. Znam kako ti je, Jone. Ja u tim situacijama Bonga bez problema izbacim iz sobe, no zmajčeki nisu cucki, ma koliko nas ova sekvenca uvjeravala u suprotno. Ali znate što… Uh… Sramota me i reći… Jer je sve ovo tako otrcano i diznificirano i iz totalno krivog filma… Ali… Uh… NEIZMJERNO SAM UŽIVAO U SVEMU TOME. Eto, rekao sam. Neizmjeran je užitak gledati Emiliju Clarke kako svojoj vječito uznositoj Daenerys nakon sedam dugih a uvijek prekratkih sezona napokon spušta gard i dopušta joj ponašati se poput obične zaljubljene mlade žene bez briga na ovome svijetu. Ti pogledi, ti osmijesi, ta nepatvorena radost života u trenutku, ovdje i sad, tu gdje bismo mogli ostati tisuću godina, da, Jone, znam kako ti je, ali šteta što ti ne znaš ništa. Ali reći će ti Sam, bez žurbe, prvo se pozdravi s Aryom!

Novo savezništvo Arye i Sanse prekrasan je ishod one dozlaboga naporne tinejdžerske krindž-komedije iz prošle sezone. Jon se prema svojoj braći i sestrama ponaša kao da je vrijeme stalo u pilot epizodi i pokroviteljski tepa Branu da je sad pravi muškarac – umalo! – a Aryi trača Sansu koja se uvijek nešto pravi pametna, ali ni Bran ni Arya nemaju vremena za njegove komplicirane komplekse jer sad je čas da se stane u obranu obitelji.

  • I ja sam njena obitelj.
  • Ne zaboravi to.

Ovo nije bila molba. Ovo je bila PRIJETNJA. Kurca ništa ne znaš, Jon Snow.

Ti dam ti dam ti dam, štrumfeta Arya štrumfa sa štrumfa na štrumf i već je u kovačnici zaskočila Sandora i Gendryja. Urečen rastanak bez našeg htijenja obećava i sastanak, zar ne, a u ovim Aryinim sastancima uživao sam puno više negoli u prehajpanom no logično antiklimaktičnom sastanku s Jonom. Ti si baš jedna hladnokrvna kučka, reći će joj stari laskavac Pas i otopiti moje srce, a u lokvicu što je od njega ostala uskočit će Gendry i cijeloga me zaštrapati svojim zajebantsko šeretskim a tako ganutljivo toplim sjeversesjećajućim „Milejdi“. Sve, ljudi, sve ikad. 

Dany i Jorah dolaze se pokloniti jedinom pravom kralju Westerosa, Essosa, Sothoryosa, Ulthosa i svih još nepoznatih kontinenata Planetosa koji čekaju da ih Arya otkrije jednom kad prođe ovo sve, ali Sam još ne zna da mu je Dany spalila oca i brata, a Dany ne zna da su meseko koje je ispekla bili Samov otac i brat – uh, okej, ajmo se praviti da ovo ima smisla bez obzira što su u ovih mjesec-plus dana svi već trebali doznati sve – i jedini pravi kralj sad je jako, jako tužan… i poprilično srdit.

Sophie Turner, Emilia Clarke, Maisie Williams i Lena Headey dale su nam u ovoj epizodi suludo dobre i svake nagrade vrijedne izvedbe, no John Bradley je ukrao ovu premijeru. O, srce malo bubeno, kako je samo odigrao tu nevjericu, tu drhtavost, taj šok, tu bol, tu dezorijentaciju, tu teturavost, tu jebenu ljudskost u jebeno neljudskim vremenima, ljudskost koja bol nužno prerasta u slijepu srdžbu kako bi preživjela… Daenerys je imala svoje razloge i, ako me scenaristi žele uvjeriti da u njoj čuči luda kraljica, još uvijek mi nisu podastrli uvjerljive argumente, ali Samova bol svejedno me razdire. Sam je najbolji od svih njih i od svih nas i zaslužuje samo lijepe stvari, svakako ne bol.

Onako dezorijentiran i teturav nabasat će na Brana koji cijelu epizodu bulji u predvorju čekajući starog prijatelja. Kojega? Ako znamo kako je završio pilot, znamo kako će završiti i ovaj kopilot, ali nećemo sad o tome jer Jon. Mora. Znati!!! A Sam mu to mora reći sad i odmah jer inače će Bran buljiti u njega, a to nikome ne treba.

I tako u kriptama Sam i Jon razgovaraju o Lyanni baš kao onomad Robert i Ned. Veliki, golemi, tektonski trenutak… za Jona, jer mi o svemu znamo sve, a on o ničemu ništa, Daenerys je kraljica, razgovor o primogenituri je izdaja, ali…

Ti si predao krunu zbog svog naroda, bi li Daenerys učinila isto?

Hahaha lol. Volim te, Same, i najbolji si od svih nas i ne sumnjam u tvoju mudrost, plemenitost, moral i neupitan integritet, ali… Bi. Daenerys je jasno i glasno odustala od krune kako bi pomogla Sjeveru. Jon joj je savio koljeno jer mu je bilo važnije jedan drugi dio tijela održati uspravnim. Objasni to Samu, objasni to Sansi, objasni to Aryi, objasni to imenjakinji svoje majke, Aegone Targaryene, šesti svog imena, a svoje monologe o koruptivnoj prirodi laganja pliz sljedeći put zadrži za sebe, tenks.

Stari prijatelj je ujahao u Winterfell. Bran ga čeka. Majka svih „Televisa presenta“ značajnih pogleda. #awkward

Za to vrijeme u Kraljevu pristanu Qyburn Prvoj svog imena dojavljuje vijest o probijanju Zida. Ima li to Qyburn špijune na Sjeveru i ima li to ikakve veze s nekim budućim zapletima ili muškarac opet traži logiku tamo odakle je davno protjerana? Dobro, reći će kraljica, zaprepastivši čak i svoju Ruku potpunim izostankom ne empatije, jer jebo to, već ikakve dalekovidnosti u vođenju politike. Ali kraljica je dobila svoju Zlatnu družbu – GDJE SU MOJI SLONOVI??? – a Euron čeka svoju zadovoljštinu. Cersei je izgovorila svoju možda najikoničkiju repliku dosad, što je podvig sam po sebi. Ponovimo je jer dobre stvari vrijedi ponavljati…

Ako želiš kurvu, kupi je. Ako želiš kraljicu, zaradi je!

…no prije no što smo uopće došli do daha i rekli yass kween, Cersei se prisjetila da je onomad Sansi tumačila kako se ženino najmoćnije oružje krije među njenim nogama i učas se predomislila, što je, da se razumijemo, neotuđivo pravo svake žene. Želi li uvaliti Euronu Jaimejevu bebu? Je li uopće trudna? Zašto pije vino? Kako može lijegati s tim psihopatom? Bojim se da sam kriva adresa za vaša pitanja, jer ovaj muškarac nema nikakvu namjeru pretpostavljati stvari o ženinim trudnoćama niti ugrožavati njeno pravo na slobodan odabir spolnih partnera (i rekreacijskih opijata). Muškarac će samo uživati u još jednoj fantastičnoj, kriptičnoj, enigmatičnoj izvedbi Lene Headey i dopustiti klupku kraljičinih motiva da se rasplete po njezinim uvjetima, uključujući i njen nalog Bronnu – u bordelu kao onomad Tyrion, pilot, callback, bla, kurva ima boginje, hahaha, Cersei plaća unaprijed, samostrel, ja sam Teo a vi ste informirani – da joj se riješi dosadne braće.

Dok je Euron zarađivao kraljicu, Theon je svoju oslobađao. I za to mu je trebalo dobrih 5 sekunda. No dobro. Ako se želi boriti sa Starkovima, bolje mu je da požuri jer Noćni kralj je pregazio Posljednje ognjište i grabi prema Winterfellu, no bavio se i umjetnošću te je Eddu, Bericu i oduvijek plavookom Tormundu ostavio upečatljiv mural na dar (i Sansu riješio dosadnih Umbera).

Ovo je poruka Noćnog kralja! Vau. Šesto uskrsnuće Berica je, izgleda, učinilo iznimno pronicljivim. Šteta što sedmoga biti neće. Nedostajat će mi njegov baršunasti bariton i dar za ustanovljavanje očiglednog. Ali dosta je bilo zajebancije. Zima je tu, svi su tamo gdje trebaju biti i znaju sve što trebaju znati, „Aladin“ je zabavan i sve, ali vrijeme je da napokon odigramo tu famoznu „Igru prijestolja“. Shall we begin? (6/10)

Teo Tarabarić
Teo Tarabarić živi u Svijetu leda i vatre sa svojim vjernim strahovukom Bongom. Piše sve i svašta za svakoga i svugdje, uključujući i seriju za HBO (ali HBO to još ne zna)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com