Nemilosrdni gadovi

10 najboljih biografskih filmova

Predhodni1 od 11Sljedeći

rush

„Napokon istinita priča o životu najomiljenije princeze“, tako se najavljuje biografski film „Diana“ u kojemu je Lady D odigrala Naomi Watts. Ne može se reći da film baš prati dobar glas pa me zapravo mnogo više zanima „Utrka života“ („Rush“) Rona Howarda u kojoj ćemo sljedeći tjedan gledati legendarne obračune Nikija Laude i Jamesa Hunta. Već tjedan nakon toga slijedi i hvaljeni film Stevena Soderbergha „Moj život s Liberaceom“ o čuvenom američkom pijanistu i zabavljaču.

Ova recentna navala biopica ponukala nas je na pogled unatrag, postavili smo si suludo težak zadatak: iz više stotina filmova i već pomalo načete vlastite memorije izabrati deset najboljih. Kako bismo si stvar makar malo olakšali i kako vas ne bi gnjavili prašnjavom crno-bijelom arhivom, zažmirili smo na antologiju poput genijalne „Ivane Orleanske“ (ne one Bessonove, već Dreyerove iz 1928. godine) ili npr. „Mladog g. Lincolna“ Johna Forda, pa čak i „Laurenca od Arabije“ ili „Građanina Kanea“ (kojeg se može i ne mora svrstati među biografske filmove) i zadržali se na biopicima snimljenima u posljednjih pola stoljeća.

No, ni taj drastični selektivni zahvat nije pomogao nekim turbo popularnim filmovima da uđu u ovaj izbor pa će nekima možda zasmetati što nema „Gandhija“, „Schindlerove liste“, „Posljednjeg kineskog cara“ ili „Genijalnog uma“, no takvi smo mi, nemilosrdni prema sebi i drugima, a pogotovo prema precijenjenim filmovima. Na žalost, nije bilo mjesta ni za neke koje bismo rado uvrstili, poput „Eda Wooda“, „Čovjeka-slona“, „Private Parts“, „Bravehearta“ ili „Cinderella Mana“, no zato možda pronađete neki naslov koji vam u prvi čas ne bi pao na pamet.

Predhodni1 od 11Sljedeći
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

1 Komentar

 1. Avatar

  kserkso

  8. veljače 2014. at 13:19

  Der Untergang?
  Pollock?
  Man on the Moon?
  Ray?
  Papillon?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com