Nemilosrdni gadovi

11 najboljih filmova 2014.

Predhodni1 od 11Sljedeći

boyhood-01

Kritičarski folklor na kraju svake godine nalaže pola kartice uvodne kuknjave nad lošim i svake godine sve gorim filmovima, grozotama komercijalnog i sve komercijalnijeg Hollywooda, da bi nakon svega toga uslijedilo nekoliko, najčešće deset naslova koji predstavljaju iznimku koja potvrđuje pravilo i kojima kritičar poručuje, urbi et orbi, da se ipak može. Pravila su da se krše, a folklor da se njeguje, stoga neću ni ja mnogo odstupiti od regula. U prošlogodišnjem rezimeu najavio sam jako dobru 2014. i, štono se kaže, promašio ceo fudbal. No, iako ovo baš i neće biti godina za filmske anale, nije ipak sve tako sivo, primjerice još je uvijek mnogo jednostavnije izabrati deset dobrih filmova, nego jednog dobrog predsjedničkog kandidata.

I tako, na kraju sam zapravo bez po muke sklopio godišnju listu 10, odnosno 11 najboljih filmova, pri čemu sam se u izboru držao isključivo filmova koji su u ovoj kalendarskoj godini bili u redovitoj kino distribuciji tako na njoj nećete naći neke od naslova koje će možda neki drugi uvrstiti na svoje liste, poput „Ide“, koja bi u naša kina trebala stići sljedeće godine, „Levijatana“, „2 dana, 1 noći“, „Gospodina Turnera“ ili „Zimskog sna“, iako bi neki od njih sigurno našli mjesto na ovoj listi. Također, pozamašan broj filmova koji se nalaze na listama američkih kritičara u nas će stići tek u prvom tromjesečju sljedeće godine, primjerice „Igra oponašanja“, „Teorija svega“, „Unbroken“, „Inherent Vice“, „Foxcatcher“ i „Whiplash“ pa nam ne preostaje ništa drugo do li nadati se da će isti pojačati konkurenciju sljedeće godine. A sad idemo na core business.

Predhodni1 od 11Sljedeći
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

2 Comments

 1. Avatar

  Oki

  29. prosinca 2014. at 21:11

  Ovo je stvarno teška kategorija umijeća. Svaki normalan režiser/autor spakirao bi ovu priču tako da kod gledatelja izazove nelagodu. Jonze, naprotiv, voli svoje likove, i ljude i one druge. A voli i nas koji to gledamo.

 2. Avatar

  kokodiks

  21. veljače 2015. at 15:39

  U kojem svemiru, su čuvari galaksije bolji od interstellara?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com