Nemilosrdni gadovi

Kralj Leonida i 300 antičkih superheroja

300-02

300, SAD, 2006., povijesni spektakl, 117 minuta
Režija: Zack Snyder
Uloge: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro

UKRATKO: „300“ je ekranizacija poznate antičke bitke kod Termopila iz 480. godine prije nove ere, u kojoj je 300 Spartanaca (uz pomoć 4-5 tisuća Grka, što se ovdje izbjegava reći) uspjelo zadržati 300-njak puta brojnije Perzijske osvajače. Iako baš i nisu pobjedili, mit o 300 spartanskih supermena, zapravo je toliko bizaran i nevjerojatan, da mu i priliči ovakav filmski tretman, proizašao iz stripa producenta Franka Millera („Sin City“) – tretman u kojem je sve prenapuhano (uključujući i nabildana spartanska torza) i prenaglašeno, svaka riječ i potez su sudbonosni, a glave lete i krv šprica na sve strane. Vođa Spartanaca, kralj Leonida (Gerard Butler – „Fantom iz opere“) čisti je stripovski superjunak – jak i hrabar kao Superman, Batman i Spiderman zajedno, jedino, na žalost, ne leti…

ŠTO VALJA: Manje poznati glumci su solidno iznijeli film, a iako bi dvije tri holivudske zvijezde s A liste tu puno bolje pasale, vjerojatno bi „pojele“ dobar dio sjajne zarade od 450-ak milijuna U$D (na uloženih 65).

ŠTO NE VALJA: Ovdje su ipak glavnu riječ imali kompjuteri, pa film malo više podsjeća na video igricu nego na punokrvni povjesni spektakl na kakve smo iz Hollywooda navikli.

DAKLE: „300“ je jedan od najvećih hitova ove godine, i u konkurenciji   blockbustera vjerojatno i najbolji – antički testosteronski strip-spektakl o 300 Spartanaca, 100 000 Perzijanaca i milijun specijalnih efekta…  (7/10)

Stars, 2007.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

2 Comments

  1. Pingback: Nova “300-tica”, krvavija i zabavnija od prve, pravi guilty pleasure - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: 60 godina Godzille – nostalgični foto album jednog čudovišta - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com