Nemilosrdni gadovi

Komični mjuzikl o 8 žena i jednom mrtvom muškarcu

8_femmes_02

8 žena / 8 femmes, Fransucka, Italija, 2002., mjuzikl-komedija-krimić, 111 minuta
Režija: François Ozon
Uloge:  Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier, Firmine Richard, Dominique Lamure

Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier i Firmine Richard – uz tek nekoliko imena koja nedostaju, ovo je sastav francuskog ženskog glumačkog dream teama s kojim bi malo koja nacija izvukla makar remi. No, upravo je ovih osam glumica filmu “8 žena” okupio kontroverzni francuski filmaš Francois Ozon i snimio rijetko čudan, ali i jednako zabavan film. Najlakše ga je opisati kao Agathu Christie u mjuzikl izvedbi, a pod režijskom palicom Vincenta Minnellija ili pak Pedra Almodovara, te s Claudeom Chabrolom u ulozi savjetnika.

Na ekranu to izgleda ovako: na izoliranom imanju pred Božić okuplja se obitelj sastavljena gotovo isključivo od žena, njih sedam, a jedini muškarac i glava obitelji je Marcel kojeg nepunih deset minuta nakon uvodne špice pronađu u krevetu s nožem u leđima. Telefonske žice su prekinute, auto pokvaren, ulazna vrata od imanja zaključana, dakle, ubojica je među njima. Sumnjivice su punica, supruga, dvije kćeri, šogorica i dvije služavke, izazovna plavuša i debela crnkinja, a uskoro se pojavljuje i osma žena, sestra ubijenoga, pa se interna istraga može razmahati, uz tek povremene mužičke predahe u kojima svaka žena ima priliku za vlastiti emotivni iskaz. Tijekom istrage na površinu izbijaju, a što bi drugo nego mračne obiteljske tajne, poput alkoholizma, preljuba, lezbijstva, incesta pa čak i ubojstva.

Iako gotovo ni za trenutak ne odstupa od formalnog okvira whodoneita, Francois Ozon najmanje je zainteresiran za krimi priču pa se tragovima, alibijima i motivima bavi prilično površno, no zato je vrlo zdušan u žanrovskom persifliranju, kreiranju camp ugođaja ispunjenog baš kao u starim holivudskim melodramama raskošnim bojama, prekrasnim ženama i srcedrapateljnim glazbenim točkama. Ono što pak filmu daje poseban šarm je već spomenuta chabrolovska nota, užitak u raskrinkavanju prekrasne kičaste fasade malograđanskog života i urnebesno duhovito razotkrivanje njezine skrivene pervertiranosti. Zamislite hrvanje na podu između Catherine Deneuve i Fany Ardant u seksi haljinama koje završava vatrenim poljupcem i shvatit ćete o kako se zabavnom filmu radi. (ŽENE SMO VESELE, OBRAZA ČISTA, MI ZLA NE RADIMO, SAMO SE ŠALIMO 8/10) 

TV Story, 2003.

 

Foto/video: Mars Distribution
Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com