Nemilosrdni gadovi

Ridley, pasji Scotte, pa jesmo li se za ovo borili?

Alien: Savez/ Alien: Covenant, SAD, 2017., SF horor, 122 minute
Redatelj: Ridley Scott
Uloge: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollett, Callie Hernandez, Amy Seimetz

Obzirom da s deset godina baš i nisam pratio datume pojavljivanja, „Alien“ je po mojem mišljenju došao u naša kina negdje oko zaljubljenosti u Sandru Srebačić, Moranu Belamarić i Ivanu Jurčić, odnosno „Ratova zvijezda“, „Kose“ i „Urlikanja“… Znam da mi tada nimalo nije bilo svejedno, i ona scena kad lik traži macu po brodu i ide „kiri kiri…“ natjerala me da se stisnem mami pod pazuh i još je dugo prepričavam u razredu. A mislim i da sam se napalio na Sigourney u potkošulji, pa sam jedva čekao nastavak.

Dvojka mi je tekla nekako sporije, baš kao i „Umri muški“, ali brate ona scena kad skuže da čekaju Alienad na krivome mjestu, pa usro sam tri reda kina oko sebe… S košticama… Onda su išle trojke, petice, sve pogledano i sa sve manje ozarenosti nakon izlaska u noć, sve dok se nije pojavio Prometheus.

Šuplja priča, ali divno snimljeno, dapače, predivno. I tu je trebalo stati, i ne raditi još jedan podfilm, epizodicu koja je kao preprequel sequela, kao da se ideš pomirit s curom i onda prepričavate sve što vas nervira na ovom drugom. Znate ono kad biste htjeli probuditi mrtvaca, kad živite u nekoj nadi da bi još moglo biti dobro, a sve ukazuje baš na to da je brate – dosta. Ne ide dalje, odustani dok je vrijeme.

I baš kao što veliki bendovi za razliku od malih znaju dostojanstveno stariti, tako bi i neke sage od filmova poput „Star Warsa“ i „Aliena“ trebalo jednostavno ukinuti jer se pretvaraju u bastard „Policijske akademije“ i „Žikine dinastije“. No, o čemu se konkretno radi u novom „Alienu“?

Posada broda Covenant traži bolji svijet i na putu je prema drugoj strani galaktike, gdje pomoću tajanstvenog signala otkrivaju novi svijet. Logično, umjesto Makarske rivijere dočeka ih gospićki HDZ, zmajevi, crvi, partizani i sve moguće zlo, i trebalo bi se vratiti na brod, al’ uto padne kiša… U glavnim ulogama su Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir… Redatelj filma je Ridley Scott, a scenarij potpisuju Jack Paglen („Transcendence“) i Michael Green („Green Lantern“).

Scenarij je u rangu epizode „Nad lipom 27“ dok je scenarist bio na godišnjem, priča stane u predgovor poruke za twitter, a dojam nakon što izađeš je kao da ti žena tvog života kaže da si joj divan frend. Ridley, pasji Scotte, pa jesmo se za ovo borili? Kako da sad djetetu objasnim da si stvarao svjetove, radio čuda, cure sam na tebe bario, jebote… „Blade Runner“, „Thelma i Louise“, „Gladijator“ (emotivan sam, sori, mjuza mi je supač)… I onda ovak…

Razočaran sam, grozno sam razočaran predvidljivošću, pokradenim scenama, ponovljenim scenama, smislom, ičim. Kamera je divna, strašnih scena nema, Rok je čak išao na WC u pola filma, a inače se bez frke strpi ako film valja… Saznali smo ono što smo znali i prije, ima mjesta za još koji nastavak, recimo da Sigourney u snu odleti na još neki planet i tamo ubije kraljicu rabljenom kemijskom, i tak…

Neću više u kino, ovo treba zacijeliti, evo što Rokatanski veli: “Ovaj Alien film mi se svidio zbog specijalnih efekata i zbog kvalitete snimanja. Jedino što mi se nije svidjelo je to što u svakom Alien filmu dogodi se ovo: Dođe Alien, skoro svi umru, samo žena preživi i još neki zaplet. Filmu bih dao 7/10 zbog uvijek iste radnje. Preporučujem da gledate film iako je malo predvidljiv.” (OČESINSKA OCJENA: RIBA -3 ROK 7 = -5)

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com