Nemilosrdni gadovi

Kičasta anti-razglednica Australije

australia02

Australia, SAD, Australia, V.Britanija, 2008., romantična drama, 165 min.
Režija: Baz Luhrman
Uloge: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brandon Walters, David Wenham, Bryan Brown

Kad je australski velemajstor svjetlucavog, glamuroznog, visokobudžetnog camp trasha, Baz Luhrman („Romeo & Julija“) najavio snimanje povijesne trilogije koja će započeti biografijom Aleksandra Makedonskog s Leonardom DiCapriom, trebala mu je to biti prekretnica u karijeri, nakon tzv. trilogije „crvenog zastora“. No, Aleksandar je otpao jer ga je pretekao Oliver Stone (a znamo kako je to završilo…), pa se Luhrman bacio na pripremu epskog spektakla o svojoj domovini.

Međutim, očito je negdje putem zametnuo ideju kako povijesno-ratni ljubić u pustinji i prašini ne snimiti kao da se radi o brodvejskom mjuziklu ili proširenoj pjevačko-plesnoj točki u kakvom pariškom klubu. OK, čovjek ima svoj stil, koji mu je donio slavu i lovu i koji ga je uostalom dosad izvrsno služio (pogotovo u sjajnom „Moulin Rougeu“), no sve ono što mu je dosad besprijekorno funkcioniralo – pompozno, prenapuhano i šljokičavo, ali šarmantno i inteligentno šarenilo okusa, mirisa i boja – ovdje je odvrnuo na 11 i postigao popriličan kontraefekt. Jer koja god mu je bila namjera, sigurno nije želio snimiti ovako karikaturalnu i kičastu anti-razglednicu Australije u kojoj je od prvih kadrova jasno da cilja na stari Hollywood, mješavinu ratne drame i romance u kojoj se junaci veći od života nađu na povijesnoj vjetrometini i lakonski se izdignu iznad nje.

Ako poneko i pomisli da će proći bezbolno ta mu nada pada u vodu pojavljivanjem Hugha Jackmana, friško ustoličenog najseksi frajera na svijetu, koji inače nije tako grozan, a koji ovdje igra Goniča (konja, stoke…) – to mu je jedino ime kojim se u filmu barata, s ubitačno nategnutim naglaskom (iako i sam Australac), svog preplanulog, nabildanog (što je za jednog goniča valjda OK) i snježno bijelih zubi (što baš i nije), šarmera, heroja i pravednika, ali odbojnog i lažnog do bola. Prekretnica, čitaj blockbuster megahit, je trebala i Nicole Kidman, posljednjih godina cijenjenoj i nagrađivanoj, ali od publike sve udaljenijoj zvijezdi. Ona je Lady Ashley koja je u Australsku Sjevernu Teritoriju došla prodati farmu i odvesti zabludjelog muža natrag u Englesku, no, farma je u groznom stanju, a muž mrtav. I ona je divna i hrabra, ali antipatična i neinteresantna, i sad će njih dvoje, uz buku aviona i bombi (jer se film događa od 1939-41.), i uz pomoć malog Aboridžina, kojeg policija želi odvesti jer je miješanog porijekla (slučaj „izgubljene generacije“ kojoj se nedavno ispričao australski premijer), pobijediti zlog „stočnog“ tajkuna Kinga Carneya (Bryan Brown), prodati stoku, obnoviti farmu i pronaći ljubav i sreću.

E, ali to je tek negdje oko stote minute filma, a Luhrman je svoj divno snimljeni, ali strahovito ljigavi camp vestern razvukao još sat vremena i u njega utrpao sve čega se uspio sjetiti iz starih holivudskih spektakala, australskih povijesnih čitanki i udžbenika domorodačke mistike. Trash fanovi na internetu već trljaju ruke, jer su dobili autentični klasik, a ostatak publike bi se morao testirati na dijabetes nakon ovako prezašećerenog udara na osjetila… (STVARNO GROZNO 2/10)

Poslovni dnevnik, 2009.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com