Nemilosrdni gadovi

Ako sretneš Ultrona moli za svoju smrt

avengers2-age-of-ultron-01

Osvetnici 2: Vladavina Ultrona / Avengers: Age of Ultron, SAD, 2015., SF akcijski, 141 minuta
Režija: Joss Whedon
Uloge:  Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson

Prvo malo reminiscencije: Na prijelazu tisućljeća, u doba dok nije bilo 65 filmskih festivala u Hrvatskoj, nego možda 2, nižepotpisani kritičar organizirao je filmske večeri ponedjeljkom u klubu Močvara u Zagrebu. One su istovremeno služile kao zamjena za kinoteku i za festivale s recentnim filmovima na programu, ali povremeno su se na njima prikazivali i bizarluci kao na primjer na tzv. ‘Večeri najgorih filmova na svijetu’. Tada je bila organizirana i nagradna igra za člana publike koji bi nakon završetka filma „Ako sretneš Sartanu, moli za svoju smrt“ uspješno prepričao njegovu radnju. Iako je nagrada bila primamljiva, debela monografija Leni Riefenstahl u izdanju Taschena, nitko nije ni probao prihvatiti izazov.
Ako bi se isti zadatak postavio nakon projekcije „Osvetnika 2: Vladavine Ultrona“, ne bi nas začudio sličan epilog. S tom razlikom da je „Sartana“ bio nebitni špageti vestern C kategorije s kraja 60-ih (u kojem ludog ubojicu glumi Klaus Kinski), a „Vladavina Ultrona“ je nastavak trećeg najgledanijeg filma svih vremena (dok ovo napišemo možda će ga pregaziti gospon Diesel i njegova brza ekipa). Zaključak: prevođenje trash koncepata u mainstream Hollywood stiglo je do krajnjih granica besmisla. Ili, kako to lijepo kaže Kapetan Amerika: „nedostaje mi vrijeme kad sam ja bio najčudnije znanstveno dostignuće na Zemlji“.

U „Vladavini Ultrona“ prvo imamo Ultrona, koji je robot…a možda je i kompjutorski program? On želi uništiti svijet, iako nije skroz siguran da mu je to misija. Onda je tu i Jarvis, točnije J.A.R.V.I.S. (skraćenica za Just A Rather Very Intelligent System), Iron Manov batler koji je isto kompjutorski program, tj. neka vrsta umjetne inteligencije. Njega predstavlja zlatna izmaglica, dok je Ultron plava. Onda se pojavi Vizija, sintetički android kojeg je izradio robot (a možda i nije). Oni će se svi dati u potragu za magičnim Lokijevim štapom koji u sebi ima dragulj, koji je zapravo Kamen uma, jedan od šest Vječnih kamena koji se nedavno pojavio na Zemlji i zbog toga je Thor vrlo zabrinut. Jesmo li već spomenuli Veronicu? A Kolijevku? A nismo ni zucnuli ništa o šest glavnih Osvetnika. Ni o novom dvojcu Scarlet Witch i Quicksilver. A tu su i Nick Fury, zli baron von Strucker, južnoafrički diler oružja Ulysses Klaw, nekakve mehaničke leteće spodobe koje izgledaju kao Alieni, Iron Man roboti, Ultronovi roboti, slijepi Idris Elba, šutljivi Stellan Skarsgård, ostarjela Julie Delpy i imaginarna istočnoevropska vukojebina Sokovija koja izgleda kao središnja Srbija.

Ako Chris Nolan voli previše objašnjavati stvari u svojim filmovima, Joss Whedon nema potrebe ili vjerojatnije vremena objasniti ništa (prva verzija filma trajala je tri sata, finalna broji nešto oko dva, možda u tom grmu leži Mjölnir), valjda računajući da imamo prve „Osvetnike“, tri „Iron Mana“, dva „Thora“, dva „Kapetana Amerike“, dvije sezone TV serije „Agents of S.H.I.E.L.D.“ i stotinjak Marvelovih stripova o superjunacima u malom prstu.

Sve bi to još nekako moglo funkcionirati kao dobra zajebancija s određenom dozom autoironije, kao što uostalom i je u prvim „Osvetnicima“. No nastavak franšize, valjda po konvencijama mora biti ozbiljniji i mračniji (vidi pod „Imperija uzvraća udarac“, „Khanov bijes“ i khm…“Zagonetni dječak“), pa tu šega dolazi samo u pauzama od konstantne ultranabrijane šore (u 3D-u!) i namrgođenog lamentiranja što o propasti čovječanstva, što o individualnim problemima svakoga od Osvetnika. Ševe naravno nema ni u tragovima. (Ah, gdje su ona vremena seksi kostima Princeze Leie u zarobljeništvu Jabbe the Hutta, ovdje Ultron politički korektno „muči“ Scarlett Johansson filozofijama o uništenju svijeta). A iz nekog razloga mora imati i toliko radnje i likova koliko bi stalo u 13-djelnu seriju. Čak ni Tonči Vrdoljak od tolike količine materijala nije uspio napraviti koherentan film, pa ne čudi da nije ni Joss Whedon, koliko god je dosad u karijeri uspješno redefinirao superherojsko-fantasy-horor postulate („Buffy“, „Dollhouse“, „Firefly“, „The Cabin in the Woods“…).

Na kraju posla i sam je priznao da je umoran, da mu je ovo nešto najteže na čemu je ikad radio i da će njegov sljedeći film imati JEDNOG junaka. Nešto nam govori i da on neće imati specijalne moći. (5/10)

the-avengeres-age-of-ultron-040

Foto/video: Marvel studios

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ivan Ramljak
„Every man should pull a boat over a mountain once in his life“, Werner Herzog

2 Comments

  1. Pingback: Superheroj kojemu je moralno i nemoralno jako relativno - Nemilosrdni gadovi

  2. Pingback: Totalno bezvezni supernegativci - Nemilosrdni gadovi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com