Nemilosrdni gadovi

Zašto se bad NG Runjiću sviđaju „Bad Moms“

bad-moms-002

Zločeste mame / Bad Moms, SAD, 2016., komedija, 100 minuta
Redatelj: Jon Lucas, Scott Moore
Uloge: Mila Kunis, Christina Applegate, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Jada Pinkett Smith, Annie Mumolo, Jay Hernandez, David Walton, Wendell Pierce, Wanda Sykes, Martha Stewart

„Bad Boys“, „Bad Girls“, „Bad Grandpa“, „Bad Santa“, „Bad Lieutenant“, „Bad Teacher“, „Bad Johnson“, „Bad Neighbours“… u Hollywoodu fakat vole kad je netko ili nešto bad. Tko zna, možda se i u Marvelu i DC Comicsu na kraju dosjete i krenu izbacivati neke Bad Batmane ili Bad Hulkove, kad su im ovi obični postali tako dosadni. S tim fetišem naravno ne bi bilo nikakvih problema kad u većini slučajeva na kraju ne bi ispalo da tu nema ni B od bad, već da su svi ti kvazigadovi (uz častan izuzetak obje verzije „Bad Lieutenanta“) zapravo good guys (i girls ofkors) kojima ispod zmazane majce kuca neko veliko dobro srce. No, dobro, rugala se sova sjenici – pa i autori koji objavljuju na ovom sajtu također se vole predstavljati kao Nemilosrdi Gadovi, a nerijetko im tekstovi budu prepuni udivljenja prema kojekakvim pizdarijama kao u oduševljenih tinejdžera (govorim naravno o sebi).

I ovdje je naravno ista priča – ne radi se tu naravno ni o kakvim lošim majkama već o klasičnim dobricama kojima dopizdi ubitačan tempo žongliranja roditeljstva, karijere i očekivanja okoline pa krenu stvarati svoja vlastita pravila igre. Jedna od takvih je i i Amy (Kunis), požrtvovna i savjesna mama dvoje školaraca koja uz klince, starog i bolesnog psa, ima i važnu poziciju u nekakvom superuspješnom balavom start up-u. Od muža nema pretjerane pomoći ni koristi, a onda ga još uhvati u online seksu s nekakvom seljančicom i odmah ga izbaci iz kuće.

Tu je odmah jasno da Amy srlja prema eksploziji, imploziji… bilo kakvom puknuću, a ono što je zgodno je da joj konačni okidač ne bude teret tog njenog svakodnevnog ritma već nepodnošljive babe iz školskog dvorišta, dokone naci kučke koje špilaju supermame, određuju pravila drugima i vode glavnu riječ u školi. Glavna među njima je iberkučka Gwendolyn (Applegate) i njena dva priljepka Stacy & Vicky (Pinkett Smith & Mumolo) čiji bijes Amy izazove svojom promjenom ponašanja i naglim otkazivanjem poslušnosti. No, u ratu s tim bičerkama Amy neće biti sama – vrlo brzo se skompa s lokalnom jebivjetarkom Carlom, čistom suprotnošću ideala žene, majke, kraljice kojem teže kokoši a la Gwendolyn diljem planete. Uvijek žednu, jebežljivu i za akciju spremnu Carlu igra odlična Kathryn Hahn čije su scene, iako nerijetko u klišeu i pretjerane, neosporni highlighti filma. Uskoro im se prikrpa i dobroćudna, zbunjena Kiki (Bell), majka četvero malih čudovišta.

Trojka se najprije krene dobro provoditi i zajebavati, stavivši kuću, klince i posao na kraj liste svojih prioriteta, a kad im Gwendolyn i ekipa počnu raditi o glavi, nemaju izbora nego krenuti u otvoreni rat s njima. Naravno, kostur zapleta je stoput viđen, ali ima tu nekog šarma i smisla, a povremeno čak i dobre zajebancije. No, ono što je bitno spomenuti čisto da se olako ne previdi – ova specifična vrsta „sisters are doin’ it for themselves“ spike poprilično je subverzivna za društveni mainstream. Jer kako god okreneš, patrijarhat vlada svijetom i u 21. stoljeću, svejedno radilo se o Americi, Iranu ili Hrvatskoj – za žene je najbolje da rađaju, sjede doma i brinu se o djeci i kući, dok se kriza srednjih godina i slične fore puno lakše toleriraju muškarcima. Sve ostalo je naravno u nijansama…

Društvenu subverzivnost (koju mnogi ovdje vjerojatno neće detektirati) na stranu, „Zločeste mame“ su solidna, zabavna malograđanska kičerica. Finale je posebno kičasto jer (pazi spoiler!!) preferira žensku solidarnost nad istjerivanjem pravde i kažnjavanjem zlih gadura, ali je prilično u duhu prethodno viđenog pa je lako oprostivo. Jedini potencijalni problem je što je film natukao fine parice (152 milijuna U$D, od toga 107 u Americi, na skromnih 20-ak budžeta), pa će se kako god okreneš, prije ili kasnije, početi pričati o nastavku, a to je već manje dobra vijest…  (6,5/10)

bad-moms-003

Foto/video: STX Entertainment

Tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vanja Runjić
"Kvantiteta je zgodan nadomjestak za kvalitetu, osobito ako ste gladni." Ambrose Bierce

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com