Nemilosrdni gadovi

Sedmorica mladih veličanstvenih samuraja

Igra prijestolja / Game of Thrones: Eastwatch, SAD / Velika Britanija, fantasy, 7. sezona, 5. epizoda, 59 minuta
Autori: David Benioff i D. B. Weiss prema književnom predlošku Georgea R. R. Martina
Redatelj: Matt Shakman
Uloge: Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Peter Dinklage, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau, Alfie Allen, Aidan Gillen, Iain Glen, John Bradley, Isaac Hempstead Wright, Rory McCann, Gwendoline Christie, Daniel Portman, Liam Cunningham, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel, Jerome Flynn, Kristofer Hivju, Hannah Murray, Anton Lesser, Ellie Kendrick, JOE DEMPSIE!!!, Jim Broadbent, Richard Dormer, Paul Kaye, Mark Gatiss, James Faulkner, Tim McInnerny, Rupert Vansittart, Richard Rycroft, Tom Hopper, Staz Nair, Vladimir Furdik…

Animirani Eastwatch-by-the-Sea i reanimirani Joe Dempsie kočopere se na uvodnoj špici, (10/10) kao kuća. Ma što kao kuća: kao Zid!

Jaime i Bronn izranjaju iz rijeke. Jaime bljucne ono malo vodice što se od utopljenika očekuje u serijama, ali serije su sve ostalo, ovo je „Igra prijestolja“ i nemoš me jebat, ne nakon onog cliffhangera iz prošle epizode. Sudeći po dimnoj zavjesi u dalekoj, DALEKOJ pozadini, Jaime je pod oklopom i s rukom od čistog zlata ronio, koliko?, kilometar?, ali scenaristički oklopi jači su od svih teških metala: bljuc, kh-kh, stvar riješena, „slušaj me, pizdo, samo ja te imam pravo ubiti“, kh-kh, „moja lojalnost završava sa zmajevima“, kh-kh, stvar riješena, idemo dalje. (1/10)

Majka Tyrezija, najplemenitija humanitarka Sedam kraljevstava i čitavog Essosa, zdvojno šeće spaljenom zemljom, u prah pretvorene lannisterske vojnike nosi vjetar, je li ovo sudbina koju sam odabrao, je li ovo kraljica kojoj želim da se Westeros klanja, je li moja draga sekica u pravu, je li Daenerys Targaryen odista tek luda kćer ludog kralja, bu-hu-hu? Kako je u seriji koja se diči Varysom, Theonom, Sivim Crvom i cijelom vojskom Neokaljanih najednom baš Tyrion postao stereotip uškopljenika? Ma što uškopljenika – veleizdajnika! Nakon što je zahvaljujući njegovim suludo glupim savjetima Daenerys izgubila Reach i Dorne, Tyrion sada dopušta Jaimeju da umakne; ne govorite mi o metežu bitke i naknadnoj pameti, ne, Tyrion je jasno vidio kako Bronn spašava Jaimeja od zmajevog daha i nije poduzeo ništa da se maršalu protivničke armije, živom ili mrtvom, uđe u trag. Plemenitost? Bratska ljubav? Dekoncentracija? Veleizdaja! I još umjesto da se pospe pepelom – barem pepela sad imade u izobilju – ova šeprtljava kraljičina ruka usuđuje se pred ljudima – PRED LJUDIMA, SANSA!!! – osporavati mudrost kraljičine glave. Ali, da, scena izgleda uistinu impresivno, pogled Majke Tyrezije uistinu slama srca jer Peter Dinklage je prokleto dobar glumac i, uostalom, sad već vidimo Drogona kako je svojom masivnom ljepotom – da, Jone, ljepotom! – stvorio nekovrsni brežuljak, Maslinsku goru ako hoćete, ispod koje će Danysukrst održati još jednu od svojih pamtljivih i, he-he, gorljivih propovijedi pa nećemo biti strogi: (5/10)

Propovijed pod Maslinskom gorom. Dany nije jebena luda kraljica i ova trakavizirana napetica oko njezine „prave prirode“ stvarno nema smisla. Tyrione, zbroji se, jebote, nekad si bio najbolji lik na televiziji, gdje ti je nestao stup, gdje si izgubio kamenčiće? Dany vlada, oh kako suvereno vlada moja kraljica! Pred poraženu vojsku dolazi s ultimatumom koji to nije, jer izbor je jednostavan i lak – i pravedan, pače human, Tyrione, i, dobro si me čuo, plemenit. Randyll Tarly zaslužio je, itekako je zaslužio ovaj dracarys. Dickon Tarly mogao je ostati još malo, njegovo ime stvoreno je za radost. Šteta. Poražena vojska doslovno je na koljenima, scena je moćna, ali onaj ugursuz Tyrion jednostavno joj je morao smanjiti ocjenu. Bedak. (9/10)

Zahvaljujući bratovoj veleizdaji, poražen i jadan, Jaime se vraća kući. Lice Lene Headey dok se suočava s istinom o identitetu Joffreyeve ubojice? Ono kad se praktički naceri u nevjerici pa ono kad vidiš da iznutra – iznutra! – počinje shvaćati pa ono kad rikne majstorski utaženim, nečujnim i nevidljivim a opet bolnim krikom ranjene lavice pa ono kad istom ponovno navlači svoju masku i nastavlja dalje kao da se ništa dogodilo nije? Riječi su suvišne pa ću to reći brojkom: (10/10)

„To sve, I JOŠ JE DOBAR S KLINCIMA?!“, pomislila je Majka zmajeva na povratku u Dragonstone. (10/10)

I taman kad napokon krene isljedovati istinu o onom „ubodu u srce“ – uh, Dany, nadam se da nisi Nissa Nissa? Čitajte knjige, ljudi, nemam sad vremena za poniranje u legendu; Azor A-bajbaj! – dotrčaše drčni Dotračani. JORAH!!! (10/10)

Bran se napušio pa opet brije iza Zida. Tinejdžeri. Vojska mrtvih polako napreduje iz Hardhomea prema Eastwatchu. Polako je operativna riječ u toj rečenici. Bran warga cijelo jato vrana koje se utren rasprši kad ga primijeti Noćni kralj. Dlake u zraku. Treba odaslati gavrane. (10/10)

…koji su, dakako, već u sljedećim scenama sletjeli na svoja odredišta. No dobro…

Citadela je puna znanja, meštri ga pomno bilježe, dokumentiraju, arhiviraju, mariniraju se u svom znanju koje je samo sebi svrha. Svitak meštra Wolkana o Smrti koja se… polako… približava Zidu uknjižena je i prokomentirana na omiljen način jalovih sveznadara: jalovim sarkazmom. Spominju se i legende o Lodosu i – oh, hoćemo li ikad doznati što se dogodilo te paklene otajstvene noći kad se Rhaegar rodio u plamenu koji je obavio Summerhall? Piši, George! – Jenny of the Oldstones: čitajte, ljudi, u knjigama je znanje, ali zapamtite da je znanje oruđe za djelovanje, a ne oružje za pametovanje. (8/10)

U Dragonstoneu dva uškopljenika nariču o mračnoj strani svoje kraljice. Oči kolutaju toliko da gubim tlo pod nogama, a očito gubim i razum jer zaboravljam da ležim na kauču pa metafora o tlu i nogama ima manje smisla od Jaimejevog postavljanja svjetskog rekorda u ronjenju na dah pod oklopom. Razmišljam o dvojci jer sve je bolje od uvodne scene ove epizode, no niotkuda Tyrion i Varys ponovno postaju TYRION! i VARYS!:

 • Jesi li pročitao?
 • To je zapečaćeni svitak za Kralja na Sjeveru!
 • I, što piše?
 • Ništa dobro. (5/10)

Mrgudno jer ne zna drukčije, Jon Snow doznaje da su mu živi brat i sestra za koje je mislio da ih je davno izgubio, ali Smrt nadire i to mu tišti grud. Tyrion ima plan. O, bozi stari i novi! Umjesto da ga svi gađaju pokvarenim jajima i trulim rajčicama, jer među svim Tyrionovim beznadno idiotskim planovima ovaj je najbeznadnije najidiotskiji, kraljičino vijeće odobrava ga aklamacijom jer nekako treba isforsirati radnju prema zlokobnoj predzadnjoj epizodi. Interakcija Jona i Dany donekle spašava ovaj beznadni prikaz idiokracije:

 • Nisam vam dala dopuštenje da odete!
 • S poštovanjem, vaša milosti, meni ne treba vaše dopuštenje. Ja sam kralj.

Jon deklamira veliku temu ove neujednačene sezone. Ususret zajedničkom neprijatelju, valja nam se osloniti na potpune strance i dati im svoje povjerenje. On je došao na Dragonstone oboružan samo ufanjem u zdrav razum neke tamo zmajske kraljice i njoj sada valja ufanjem uzvratiti. Dany samo kimne glavom jer je od akutne napaljenosti izgubila dar govora. Tko bi joj zamjerio. (7/10)

Sjevernjački lordovi ne sporazumijevaju se rečenicama nego sloganima pa lord Glover na vijećanju Sjevera poput papige ponavlja riječi Male medvjedice: „Kralj na Sjeveru treba biti na Sjeveru“. Još na kraju prošle sezone životom se kleo da s puta druga Snowa nikad ne bi skrenuo, a gle ga sad. Sansa je otprhnula njegove tyronično veleizdajničke riječi kao i uvredljivo upozorenje lorda Roycea da vitezovi Valea nisu došli zbog Jona nego zbog nje, no Arya je čula koliko sam je hvalio u prošloj epizodi i odlučila sve usrati. #TeamSansa (5/10)

Davos, taj opjevani krijumčarski velemeštar, iskrcava se s najtraženijim bjeguncem Westerosa u po’ bijela dana na kingzlendinškoj gradskoj plaži. (2/10, jer sve je bolje od male sirene Jaimeja)

 • Zadnji put kad sam tu bio, ubio sam oca samostrelom.
 • Zadnji put kad sam tu bio, ubio si mi sina divljom vatrom.

Popijmo jednu za ona dobra, dobra, dobra stara vremena u kojima bi Davos i Tyrion do odredišta putovali nekoliko epizoda, razmjenjivali ubojite rafale vrhunskih replika, pritom nas zabavljali i evoluirali kao ljudi, a ne tek likovi. (10/10)

Kako je Tyrion s Bronnom utanačio tête-à-tête s Jaimejem, zauvijek će ostati misterij. Uškopljena braća dogovaraju uvjete primirja (6/10), ali Davos pronalazi Gendryja (10/10!!!) i svijet je opet mlad.

„Bojao sam se da još uvijek veslaš“, srušit će internet Davos, taj lukavi stari trol.

Gendryja ne treba nagovarati, nit je Gendry utopljenik nit je bogme uškopljenik. Srce moje, kucaj tiše, jer Gendry se ne laća mača, Gendry se hvata bata! Na plaži snova s dva dobro plasirana udarca ušutkava preveć znatiželjne Cerseine stražare. Ćaćin sin. MC Hammer! Čak i Tyrion je zadovoljan viđenim, a njemu u zadnje vrijeme svaka dlaka smeta. (10/10; znam da sam Gendryju već dao cenera, ali ako ste mislili da je ova igra pravedna, očito niste obraćali pažnju)

Ako ste se pitali kako je sve ovo promaklo budnim okicama Qyburnovih ptičica, nije. OZNA sve dozna, no Cersei bi dobro došlo malo mira za vidanje svježih rana – i čuvanje trudnoće. Sjajan dijalog, vrhunske izvedbe, dobrodošlo podsjećanje na Tywinov nauk; sve u ovoj sceni funkcionira besprijekorno…

 • Ljudima se to neće svidjeti.
 • Sjećaš li se što je otac govorio o ljudima?
 • Lavovi se ne opterećuju mišljenjem ovaca.

…ali ono kad Cersei Jaimeju kaže „Više me nikad nemoj izdati“? Ništa slova, samo brojke: (10/10)

Jon upoznaje Gendryja.

 • Puno si mršaviji od svog oca.
 • A ti si puno niži od svoga! (10/10, #nemrem, #srcenijekamen)

Tyrionov stupidni plan kreće u realizaciju što znači da još nije došlo doba da se ljubav proba a kamoli vrijeme da se momci žene, već je došlo doba da se rastajemo, uvijek ćemo da se poznajemo. Prvo Tyrion i Jorah pa Jorah i Dany pa Vatra i Led.

 • Ovaj novčić mi je dao trgovac robljem kad sam mu predložio da nas oslobodi i isplati, sjećaš se?
 • Trebali bismo ga čuvati do kraja života.
 • Uzmi ga, ali ga vrati. Tvoja kraljica te treba.

Pa kaže.

 • Trebali bismo već biti bolji u opraštanju.
 • Vaša milosti, ja…

Dany Jorahu steže ruke. On ih ljubi. Jon Snow dolazi jer Jorah ne smije uživati niti u jednom malom trenutku kraljičine milosti. Led se rastaje od Vatre.

 • Ako se ne vratim, bar se više nećete morati bakćati s kraljem na Sjeveru.
 • Navikla sam se na njega.

Zažvali je, budalo! (10/10)

Trolaju nas s ludom kraljicom, trolaju nas sa sestrinskim obračunima na Sjeveru, trolaju nas s Jaimejevim utapljanjem, Davos trola kao šampion, ali ovo trolanje s poništenjem braka „princa Regera“ i sljedomičnim prinčevskim vjenčanjem u Dorneu neviđeno je trolanje – i ja uživam u svakoj sekundi. Dok nas Gilly trola iz svoje knjige, Sam svoju stavlja u ruke Sama mlađeg. Zabranjeno za ženu i djecu? Jebi se, Citadelo! Sam je umoran od čitanja o postignućima boljih muškaraca, reći će citirajući oca za kojeg ni ne zna da više nije na ovom svijetu i da je Horn Hill sada samo njegov i ničiji više. (10/10)

Naviknut na novi ritam „Igre prijestolja“, očekujem već u sljedećem kadru vidjeti Sama kako pod krošnjom razmjenjuje dojmove s Branom i barem sam donekle u pravu jer eto nas u Winterfellu. Arya prati Littlefingera. Zašto nosi svoje vlastito lice? Ali bozi vam pomogli ako odlučite tražiti logiku u oštrozimskim zbiljnostima. Aryu koja je odlučila parirati samom Tyrionu u novostečenom idiotizmu Littlefinger dovodi do svitka u kojem je Sansa onomad brata Robba molila da dođe u King’s Landing i pokloni se „mom voljenom Joffreyu“, svitka za koji je i pokojni meštar Luwin znao da je napisan Sansinim rukopisom, ali iz Cerseine glave.

Ajme.

Sansa mudro vlada, Sansa je izvojevala najveću ratnu pobjedu koju Sjever pamti, Sansa ima vrhunski strateški um, Sansa je sjajna diplomatkinja, Sansa ima oko za detalje, Sansa minuciozno priprema Sjever za Dugu noć, od Sanse za prijestolje nema boljeg kandidata… ALI NJEZINI E-MAILOVI!!!!! (4/10)

Prošlo je već pet minuta, što znači da su Jon, Davos, Jorah i Gendry već iz Dragonstonea stigli u Eastwatch, gdje ih dočekuju Tormund, Beric, Thoros i vjerni stari Pas. Davos će čuvati kuću, a sedmorica… mladih?… veličanstvenih?… samuraja?… idu preko Zida u lov na zombija. Tyrionov plan je najidiotskiji scenaristički prečac dosad, ali prizor u kojem Sedmorica (ajmo se igrati: tko je tu Otac, tko Majka, tko Djevica, tko Starica, tko Kovač, tko Ratnik, a tko Stranac?) napuštaju Eastwatch i odlaze u Dugu noć nezaboravan je u svojoj instant ikoničnosti. (10/10)

„Eastwatch“ je lelujao između najnižih scenarističkih poriva i čiste scenarističke genijalnosti. Kako ga uopće ocijeniti, pitao sam se osam dana i osam noći – i pizdunski ostavio aritmetici da odradi svoje.

10 + 1 + 5 + 9 + 10 + 10 + 10 + 10 + 8 + 5 + 7 + 5 + 2 + 10 + 6 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 4 + 10 : 23 = (7,91/10)

 

Tekst je objavljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Teo Tarabarić
Teo Tarabarić živi u Svijetu leda i vatre sa svojim vjernim strahovukom Bongom. Piše sve i svašta za svakoga i svugdje, uključujući i seriju za HBO (ali HBO to još ne zna)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com