Nemilosrdni gadovi

Kako se Rock prebildao, Riba zaljubio, a Rok uživao

Jumanji: Dobro došli u džunglu / Jumanji: Welcome to the Jungle, SAD, 2017.,  akcijska komedija, 119 minuta
Redatelj: Jake Kasdan
Uloge: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Bobby Cannavale, Nick Jonas, Alex Wolff, Madison Iseman, Ser’Darius Blain, Morgan Turner

„Dobro, imaš 12 punih godina, obožavaš Matrix, progutao si Stranger things u pet dana, zašto želiš gledati filmić koji je za dječurliju koja još vjeruju u Djeda Mraza?!“ poluljuto sam upitao svog štovanog kolegu recenzenta.

„Ti ne vjeruješ u Djeda Mraza, helou? Gle, foršpan je zabavan, glumi onaj iz The school of rock kojeg i ti obožavaš, ima i akcije i nema ništa pametnije u kinu. Ja ću nachose s puno sira…“, reklo je mojih 160 centimetara nepatvorene ljubavi i tata je kupio karte, stvarno ne očekujuć previše.

Prisjetio sam se preforsiranog Robina Williamsa iz prvog dijela (jesam li ja to uopće odgledao do kraja, ili samo skupljao fragmente kao Partizansku eskadrilu u jutarnjem programu „Dozvolite da se obratimo“?), odmahnuo rukom na kiselu američku modifikaciju Čovječe ne ljuti se, utišao mobitele i nekako zasjeo u kino. Nikad dosta soka, uvijek se ubijem kokicama u prvih 15 minuta filma, bit će da nisam imao sretno djetinjstvo, razmišljam u sebi dok nam guze traže najudobniju rupu za ispružit se. Neka, nek je i loš film, ali barem mogu još uvijek blesavo i opušteno mljet s dvanaestogodišnjakom, možda čak i saznam nešto što se muva u toj glavici prije nego li ga spopadne pubertet. Ah, evo i The Rocka…

No, na što su nas pripremili u uvodu za nastavak prvog dijela s kraja devedesetih? Dakle, četvero tinejdžera klišeiziranim i predugim zapletom otkrije u podrumu staru video igru i pretvore se u avatare koje su odabrali s početnog zaslona. Konzola ih usisa, oni ispadnu u džunglu, svaki ima po tri života i potraga za izgubljenim blagom može početi. Scenarij je pisao netko tko je u životu pročitao Slovaricu i eseje Modnog Mačka pa se ne uzbuđujte previše, ali nema puno praznog hoda, pa je uglavnom sve gledljivo.

Umjesto školaraca sad su s nama u džungli istraživač Dwayne Johnson, mudrac Kevin Hart, sredovječni profesor Jack Black i neustrašiva ratnica Karen Gillan, ali s karakterima klinaca koji ih igraju. Igra uopće nije zabavna, jer mogu poginuti i ostati u njoj zauvijek.

The Rock, lep kao Nadan, jak kao Schwarzi, talentiran za glumu kao biceps Dolpha Lundgrena. Preglumljen i prebildan, nema ni jedne scene u kojoj diše. Ali je velik i jak, eto. Kevin Hart neiskorišten, ubijen lošim doskočicama, upravo kao i legendarni Jack Black, kojeg smo barem deset puta gledali u sličnim ulogama. Ali Karen Gillan… Karen Gillan je nekako skladna, lijepa, simpatična i nefejkana kao 99% američkih glumica. Ništa pretenciozno, oku ugodno, vratilo me u dane kad sam još znao barit. Toliko sam se udubio da sam prestao djetetu krast nachose, čudo jedno.

Film obiluje lijepim kadrovima, glupim i besmislenim scenama te idiotskoj vožnji helikopterom i nekakvim tupim bijelim nosorozima. Ali dva sata stvarno brzo prolete. Nekako mi se povlači paralela s Indiana Jonesom kojeg sam prvi put pogledao baš tu negdje u Rokovoj dobi, ali brate, nakon Dr. Jonesa sam mjesecima radio bičeve i čitao Dänikena. Ovo je samo simpatično. No, pogledajmo što je napisao Rok:

„Film mi se svidio, ali nekako nemam baš puno toga za reći o njemu. Dao bih mu ocjenu 8.5/10. Film je na moje ugodno iznenađenje bio nastavak, a ne remake originalnog Jumanjija. Osobito mi se svidjelo to što ima nekih podsjetnika na prvi dio (Alan Parish was here). Najviše su mi se svidjela kamera i priroda, ali likovi su malo preglumljeni. (TATA 3,5 ROK 8,5 = 6,0)

Domagoj Jakopović-Ribafish
"Ajde!" Zoran Radmilović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com