Nemilosrdni gadovi

Chuck Norris u panici: Vraća se „Remo – nenaoružan i opasan“

Remo-Williams-UK-Poster

Kako nemamo demografsku strukturu naših čitatelja tako nam je teško nagađati koliki se među vama sjećaju filma „Remo – nenaoružan i opasan“ („Remo Williams: The Adventure Begins“). Riječ je o šundovskoj inačici serijala o Jamesu Bondu u središtu kojega je bivši uzorni policajac koji, nakon što odglumi smrt, postaje dio tajne agencije s agendom borbe protiv najopasnijih zločinaca, nešto kao naš USKOK, ali malko efikasnije. Film je snimljen 1985. godine, režirao ga je ugledni britanski redatelj Guy Hamilton koji je prije toga snimio tri filma o Jamesu Bondu („Dijamanti su vječni“, „Živi i pusti umrijeti“ i „Čovjek sa zlatnim pištoljem”), dok je Remu Williamsa, inače junaka koji potječe iz serijala roto romana „The Destroyer“, odigrao Fred Ward, također jako dobar glumac koji iza sebe ima velikih uloga, među ostalim i u „The Playeru“ i „Kratkim rezovima“ Roberta Altmana. Njegova sidekicka, majstora borilačkih vještina Chiuna, odigrao je Joel Grey koji je filmsku besmrtnost i Oscara zaslužio u „Cabaretu“.

Uglavnom riječ je o neopisivo zabavnom trash filmu koji je trebao postati serijal, odnosno franšiza, no čini se da publika ipak nije skužila foru, Remo je naime otjelovljenje junaka kakvim je nekim čudnim spletom okolnosti u kolektivnoj svijesti dva desetljeća kasnije postao Chuck Norris – nenadjebivi tip koji hoda po vodi, trči po zraku, izbjegava metke i ubija golim rukama, ukratko motherfucker od kojeg strijepi sve živo i neživo. Osamdesetih to nije bilo tako smiješno, a niti Hamilton nije znao pogoditi senzibilitet kakvim se posljednjih godina poigravaju Quentin Tarantino ili, recimo, Shane Black. A upravo ovaj potonji, inače trenutno jedan od najbolje plaćenih holivudskih scenarista, prihvatit će se režije remakea „Reme“.

Vijest je odlična budući da je „Remo“ upravo školski primjer filma koji zaslužuje remake, akcić s velikim entertainment potencijalom koji svojedobno stjecajem okolnosti nije uspio realizirati, ali iz drugog pokušaja ima velike šanse da u tome uspije. Tim više što je Shane Black tip koji se pali upravo na takve prosedee, pa se „Reme“ prihvatio dok čeka da još jedan sličan projekt – ekranizacija stripa o Docu Savageu – izađe iz razvojnog limba, kao i remake „Predatora“ koji je još u pelenama. Kao redatelj Black iza sebe ima tek dva filma, „Iron Mana 3“ i „Kiss Kiss Bang Bang“, no zato su mi scenaristički krediti mnogo duži, od serijala „Smrtonosno oružje“ preko „Prljavi igraju prljavo“ i „Posljednjeg akcijskog junaka“ sve do već spomenutog „Iron Mana 3“.

Što se tiče nove verzije „Reme“, zasada je poznato tek kako se neće zvati „Remo“, nego „The Destroyer“ baš kao i originalni romani te da scenarij pišu Jim Uhls („Fight Club“) i James Mullaney, iako bismo više vjerovali u cijelu stvar kad bi i sam Black dao ruku. Film će producirati Sony Pictures i Atlas Entertainment, dok se glumački kandidati za ulogu Reme Williamsa i termini premijere još ne naziru.

Igor Tomljanović
"Ne postoje pravila za snimanje filmova, ali postoje grijesi. A kardinalni grijeh je biti dosadan." Frank Capra

3 Comments

 1. Avatar

  Oki

  25. kolovoza 2014. at 22:32

  Fred Ward bio je neponovljivi Gus Grissom u Right Stuffu, i svi normalni sjećaju ga se po tome, a ne po nekim kasnim Altmanovim papazjanijama, uff.

 2. Igor Tomljanović

  Igor Tomljanović

  26. kolovoza 2014. at 00:17

  Zapravo si u pravu, bit će stigo Alzheimer. Srećom da nije nešto gore pa da mi se omakne da “Short Cuts” nazovem papazjanijom. 🙂

  • Avatar

   Oki

   26. kolovoza 2014. at 01:21

   Dobar, svaka čast. 😎

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com